Pravděpodobně to ani netušíte, ale rozhodně byste měli! 8 běžných potravinových kombinací, kterým byste se raději měli vyhnout!

Všichni víme, že je naše zdraví velmi závislé na jídle, které se rozhodneme jíst. Proto musí být nejen chutné, ale také dobré pro naše tělo. Někdy však špatné kombinace přísad mohou jednoduše podkopat zdraví, které si pracně snažíme vybudovat!

Reklama

Rozhodli jsme se Vám proto zdělit 8 potravinových kombinací, kterým byste se raději měli vyhnout. Dále Vám na konci tohoto článku uvedeme několik skvělých tipů na výživu!

Kakao + mléko

[hana-code-insert name=’google‘ /]Kakao je bohaté na kyselinu šťavelovou, která blokuje vstřebávání vápníku. Při kombinaci s vápníkem přispívá tato kyselina k tvorbě krystalů oxalátu, které jsou v nadměrné míře špatné pro Vaše ledviny. Samozřejmě, že jeden šálek horké čokolády týdně Vám neublíží, ale buďte opatrní, zvlášť pokud máte problémy s ledvinami.

Tip! Tuky usnadňují vstřebávání oxalátu, takže pokud máte náchylnost k tvorbě ledvinových kamenů, připravte si kakao s odstředěným mlékem.

Reklama

Salát + citrón/ocet

Mnoho vitamínů a dalších cenných živin (jako jsou karotenoidy), které se nacházejí v zelenině, vyžadují tuky pro správnou absorpci. Kdykoli si připravujete saláty pouze s citronem, nebo octem, zbavíte se mnoha zdraví prospěšných potravinových prvků.

Tip! Pokud nejste fanouškem rostlinných olejů (i když jsou tak úžasné a pomáhají Vám zůstat mladí a hezcí), můžete přidat do salátu jiné výrobky s vysokým obsahem tuku – avokádo, olivy nebo některé ořechy.

Sýrové těstoviny + rajčata

Škrobové sacharidy, kterých jsou těstoviny plné, se začínají trávit přímo v ústech. To je prováděno pomocí speciální látky, ptyalinu, který se nachází v našich slinách. Rajčata naopak obsahují kyseliny (jablečnou, šťavelovou, citronovou), které dokonce i v malých množstvích toto kvašení narušují. To vede k narušení trávení škrobu. Proteiny nalezené v sýru mohou tuto situaci také zhoršit.

Tip! Nekyselená čerstvá, nebo pečená zeleniny a zelenina, jako je bazalka, může být skvělým doplňkem k Vašim těstovinám!

Vejce + slanina

[hana-code-insert name=’google‘ /]Toto kombo, které všichni máme rádi, je bohaté na bílkoviny a vědci věří, že není až tak dobré pro naše zdraví. Naše tělo tráví spoustu energie při trávení takovýchto výrobků. Proto platí, že když si dáváme k snídani vejce a slaninu, zbavíme se energie, kterou potřebujeme tolik již na začátku dne.

Tip! Náhradní slanina s rajčaty. Antioxidační selen, nalezený ve vejcích, je lépe tráven s kyselinami, které přinášejí rajčata. A lykopen v rajčatech má pro Vás ještě lepší zdravotní účinky, když je kombinován s vitamínem E z vaječného žloutku.

Otruby + mléko

Fytová kyselina, která se nachází v otrubách, tvoří nerozpustné sloučeniny, když je kombinována s vápníkem a hořčíkem. To také činí tyto minerály nepřístupnými pro Vaše tělo. Tato kyselina se také vyskytuje v pšeničných zrnech a ovesných vločkách, avšak v menším množství. Proto se nedoporučuje kombinovat tyto produkty s mlékem příliš často. Navíc Vám vědci doporučují pít mléko odděleně, 1-1,5 hodiny po jídle.

Tip! Uvařte si otruby předem, protože tepelné zpracování rozkládá kyselinu fytovou.

Cereálie + pomerančový džus

Obilovina v kombinaci s pomerančovým džusem, zvláště ráno, Vám nepřinese sílu, kterou očekáváte, ale naopak může způsobit nepohodlí a těžkosti ve Vašem žaludku. Kyseliny v pomerančovém džusu výrazně snižují aktivitu enzymu, který je zodpovědný za rozložení sacharidů. Ze stejného důvodu se nedoporučuje kombinovat zrna s jinými kyselými plody nebo bobulemi.

Tip! Je lepší mít pomerančovou, nebo jinou ovocnou šťávku až hodinu po jídle.

Pizza + soda

Kombinace sacharidů, bílkovin a škrobu si žádá velké množství energie od Vašeho těla za proces trávení. Navíc cukr v sóji zpomaluje žaludeční procesy. To vede k žaludečním těžkostem a nadýmání. Kromě toho se cukr nemůže dostat do Vašeho střeva, kde by měl být rozpuštěn kvůli plnému žaludku. Kombinace těchto faktorů může vést k problémům se žaludkem, jestliže máte tento typ jídla příliš často.

Tip! Veškeré potraviny s vysokým obsahem cukru by měly být konzumovány 1-1,5 hodiny po jídle.

Pšeničný chléb + džem

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Rafinovaná pšeničná mouka kombinovaná s cukrovinkami je dvojnásobná dávka rychlých sacharidů, které způsobují rychlý nárůst glukózy. Poskytne Vám energii jen na krátkou dobu, po níž bude následovat vyčerpání a špatná nálada. Dalším argumentem proti této kombinaci je nepokoj ve Vašem střevě, způsobený spojením kvasnicově fermentovaného těsta a cukru. Obvykle se nedoporučuje mít pšeničný chléb s džemem na prázdný žaludek.

Tip! Náhraďte pšeničný chléb celozrnným chlebem. Je dokonce lepší vyměnit džem za med, protože to nevede k nepokojím ve střevech a jde obecně o zdravější produkt.

Reklama