Pravděpodobně o tom nevíte, ale nikdy byste neměli jíst okurky a rajčata ve stejném salátu!

Jediným kritériem, které lidé mají na salát, je smíchání některých základních chutných ingrediencí, ale navzdory chuti jsou také další věci, které je třeba zvážit. Některé ingredience nejsou vhodnou kombinací, např. kombinace rajčat a okurky. Každý z těchto druhů zeleniny má rozdílnou dobu trávení a podle Ayurvedy byste měli vědět přesný čas trávení každého jídla, které jíte, než vše smícháte dohromady.

Kombinace přísad, které mají rychlé a pomalé trávení, není dobrý nápad, protože lehčí složka končí v průchodu střeva, zatímco ta druhá je úplně strávena. Výsledkem je fermentace jídla v žaludku, která může otrávit celé tělo. Následek pomalého trávení a fermentace cukrů a škrobů nedovolíte tělu, aby si užilo přijatou potravu tak, jak by mělo. Kromě toho může proces fermentace způsobit plyny, otoky a bolest žaludku, stejně jako střevní potíže.

Čtěte také: 9 tipů na pozdní svačinku, kvůli kterým se nemusíte cítit provinile!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Okurky a rajčata nejsou vzájemně slučitelné, a tak by se neměly konzumovat společně. Když se dostanou do žaludku a započne proces fermentace, kyselina uvolněná v břišní dutině může způsobit řadu potíží s trávením.

Zde jsou některé další kombinace potravin, které byste nikdy neměli zkoušet!

  1. Jezení ovoce po jídle není dobrý nápad, neboť ovoce potřebuje spoustu času na strávení a nikdy by nemělo zůstávat dlouho v žaludku. Jíst ho po jídle bude mít za následek fermentaci ve Vašem žaludku, která může vést k refluxu kyseliny a dalším trávicím problémům.
  2. Makaróny se sýrem jsou oblíbeným jídlem, ale je třeba se mu vyvarovat. Makaróny jsou bohaté na škrob, který má jiný čas trávení než bílkoviny, takže zpoždění povede k nevyhnutelné fermentaci a dalším trávicím problémům. Totéž platí pro makaróny a maso.
  3. Maso a sýrová omáčka jsou oblíbeným jídlem milionů lidí po celém světě, ale my doporučujeme se mu vyvarovat, neboť příliš velké množství bílkovin na jednom talíři není správnou volbou. Vždy zvolte pouze jeden typ bílkovín v jednom jídle.
  4. Nikdy byste neměli míchat chléb nebo nudle s pomerančovým džusem, jelikož kyselinový obsah potřebný k trávení šťávy může zničit enzym zodpovědný za trávení škrobu.
  5. Zelenina a sýr je další nežádaná kombinace, která má za následek nadýmání.
  6. Nikdy byste neměli jíst meloun a vodní meloun společně, protože toto ovoce je určeno ke konzumaci samotné, ne v kombinaci s jiným ovocem.
  7. Mnoho lidí miluje kombinaci banánů a mléka, ale tato kombinace výrazně zpomaluje trávení.
  8. Lidé si obvykle rádi přidávají ovoce do jogurtu, ale tato kombinace zpomaluje trávení a poškozuje střevní flóru. To platí zejména pro přidání ananasu do jogurtu, což zvyšuje aktivní složky, které mohou způsobit otravu.

Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!