David Hampl
22 února, 2019

Známe to všichni, přes týden nemáme na vaření příliš čas, a tak si říkáme, že to „napravíme“ o víkendu. Když pak ale víkend přijde, nechce se nám kvůli vaření nedělního oběda strávit v kuchyni půl dne. Pokud je to i váš případ, čtěte dál a vyzkoušejte náš recept, kuřecí prsíčka s krémovou omáčkou, ještě tento víkend. Slibujeme, že oběd bude chutný, zdravý a navíc velmi rychle připravený.

Proč kuřecí maso?

Tento oběd je navíc i velmi lehký, a tak můžete si ho bez problémů uvařit, i pokud zrovna držíte dietu. Kuřecí maso obecně, ale především právě kuřecí prsa, jsou díky svým nutričním hodnotám, doporučované odborníky na zdravou výživu. Kuřecí maso totiž obsahuje velké množství proteinů, vitamínů (například vitamíny skupiny B), minerálů (například selen a fosfor) a naopak obsahuje velmi malé množství tuku. Navíc je velmi lehce stravitelné, a proto je také oblíbenou součástí jídelníčku sportovců.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu masa budete potřebovat dvě kuřecí prsa, tři polévkové lžíce hladké mouky, dvě vejce, pět polévkových lžic strouhanky, sůl, pepř a olej. Na přípravu omáčky si připravte 300 ml smetany na vaření, 100 g strouhaného parmazánu, dvě polévkové lžíce zakysané smetany, jednu čajovou lžičku másla a petrželovou nať.

Jak na to?

Příprava je velmi snadná a zvládne ji i úplný začátečník ve vaření. Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na nudličky či středně velké kousky. Nakrájené maso poté ochuťte kořením, solí a pepřem. Následně maso obalte v mouce, vejcích a strouhance, vložte na pánev a zlehka osmažte na rozpáleném oleji. Poté maso z pánve opatrně vyndejte a osušte papírovými utěrkami – tímto jednoduchým způsobem maso snadno a rychle zbavíte přebytečného oleje. Nadešel čas na přípravu omáčky.

Prvním krokem při přípravě omáčky je zahřátí smetany na mírném plameni. Poté do smetany přidejte máslo a parmazán. Za neustálého míchání pomalu přiveďte celou směs k varu. Jakmile se parmazán zcela rozpustí, směs z plotny odstavte – jemná krémová omáčka je hotová. Na talíř poté už jen nandejte připravené maso a sýrovou omáčkou ho přelijte. Na závěr vše ještě ozdobte několika kousky čerstvé petrželky.

Kuřecí prsíčka s krémovou omáčkou doporučujeme podávat především s rýží nebo brambory. Pravidelná konzumace rýže má pozitivní vliv na náš metabolismus a imunitní systém. Navíc má rýže velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku. Pokud dáte přednost bramborám, nevadí. Brambory jsou také zdravou potravinou, obsahují velmi malé množství tuku a naopak velké množství vlákniny a vitaminu C.

Proč petrželová nať?

Petrželová nať je bohatým zdrojem vitamínu C, A, železa, draslíku, hořčíku i kyseliny listové. Navíc má i detoxikační účinky. Působí totiž mírně močopudně, čímž pomáhá z těla odstraňovat škodlivé látky.

Sdílejte článek