David Hampl
15 února, 2019

Je jen velmi málo lidí, kteří vám na otázku, zda mají rádi sladké, odpovědí slovem ne. Naprostá většina odpoví kladně, ale zároveň také, především ženy, dodají, že se jim nechce kvůli upečení chutného dezertu ke kávě strávit v kuchyni celé odpoledne. To je také jedním z důvodů, proč jsou dnes tak oblíbené koláče bez pečení neboli nepečené dezerty. Tedy něco, co si naše babičky sice neumějí příliš představit, ale co jim, až k vám přijdou v neděli odpoledne na návštěvu, bude zcela jistě velmi chutnat. Zkuste je přivítat například skvělým dezertem z vlašských ořechů, čokolády a sušenek.

Co budeme potřebovat?

Na tento skvělý čokoládovo-ořechový zákusek budete potřebovat: 800 g libovolných máslových sušenek, 100 g nasekaných vlašských ořechů, 200 g cukru, nejlépe krupice, 150 g másla, 120 g smetany ke šlehání (33%), 120 g nasekané mléčné čokolády, 240 ml vody a jednu čajovou lžičku vanilkového aroma.

Jak na to?

Příprava je velmi snadná, tento dezert zvládnou bez problémů ho i vaše dospívající děti. Nejprve do misky na menší kousky nalámeme připravené máslové sušenky. Následně na pánvi zlehka osmažíme nasekané ořechy. Ořechy se doporučuje smažit na mírném plamenu, abyste je nepřipálili. Osmažené ořechy poté přidáme do misky k nalámaným sušenkám.

Dalším krokem je smíchání cukru a kakaa, opět na mírném plamenu, za stálého míchání. Stejně jako u ořechů, musíme dávat pozor, aby se směs nepřipálila. Po několika minutách, když se cukr s kakaem dobře spojí, tak k nim postupně za neustálého míchání přidáme vodu a máslo. Vzniklou směs poté stále mícháme a vaříme přibližně sedm až osm minut. Následně směs odstraníme z plotny, přidáme vanilkové aroma, dobře promícháme a necháme směs zhruba deset až patnáct minut vystydnout.

Následně tuto směs přidáme do misky k nasekaným ořechům a sušenkám. Vše opět důkladně promícháme. Nakonec celou směs přendáme do připravené formy, vhodná je například kulatá dortová forma s vyššími okraji. Z vlastních zkušeností doporučujeme formu před nalitím směsi vystlat pečícím papírem a na závěr směs dobře uhladit lžící. Před uložením do ledničky celý dezert ještě překryjeme potravinovou fólií a dáme chladit alespoň na půl hodiny.

Čokoláda na konec

Posledním krokem je příprava vlastní čokoládové polevy. V hrnci zvolna ohřejeme smetanu ke šlehání, a když je dostatečně teplá, přidáme do ní nalámané kousky čokolády. Pomalu mícháme až do té doby, než se čokoláda zcela rozpustí. Poté vyndáme dezert na chvíli z ledničky, přelijeme ho mírně vychladlou polevou, kterou můžeme dekorativně ještě posypat kousky zbylých ořechů, a dáme opět chladit, tentokrát alespoň na tři až čtyři hodiny. Vyzkoušejte a uvidíte, s jakým úspěchem se tento chutný čokoládovo-ořechový dezert u všech, kdo ho ochutnají, setká.

Sdílejte článek