David Hampl
13 května, 2019

Každý z nás si jistě pamatuje, jak krásně šeřík voní. Tento keř častokrát vykvétá v období května a jeho sladká vůně láká nejen nás, ale také spoustu hmyzu. Vůně šeříku každému evokuje jaro. To, co už není obecně známé, jsou jeho léčivé účinky. Tento keř například může pomoci tělu vyrovnat se s mnoha nemocemi.

Léčivé vlastnosti šeříku

Léčivé vlastnosti šeříku jsou v lidovém lékařství známy více než sto let. Tento keř hojně rostl v zahradách šlechty Osmanské říše. Tehdejší lidé poprvé začali šeří používat pro léčebné účely, i v parfumerii. Šeřík obsahuje velké množství kyseliny askorbové, silic a flavonoidů. Všechny tyto látky mají pozitivní vliv na lidský organismus. Navíc má šeřík antipyretické, protizánětlivé a analgetické účinky.

Použití šeříku

Šeřík se používá k přípravě čajů, olejů, obkladů a mastí. Všechny tyto přípravky pomáhají při léčbě revmatismu, revmatoidní artritidě, radiculitidě, ostrohu paty a dně. Avšak šeříkový olej není až tak snadné koupit a také jeho cena může být poměrně vysoká. Seženete jej ve specializovaných prodejnách. Naštěstí tento olej můžete připravit i v pohodlí svého domova –a za zlomkovou cenu!

Šeříkový olej

Abyste měli jistotu, že váš olej bude mít léčivé účinky, je potřeba jej natrhat mimo město, průmyslové oblasti či prašné cesty. Zamiřte do přírody. Pro přípravu šeříkového oleje budete potřebovat:

  • čerstvé květy šeříku,

  • rostlinný olej bez zápachu,

  • 1 litrovou nádobu s víkem,

  • čistou gázu.

Postup přípravy:

Opatrně otrhejte všechny maličké květy od stonků. Můžete jimi plnit připravenou nádobu s víkem. Olej zahřejte na teplotu 40 °C a nalijte jej na květy, které jste umístili do nádoby. Květy by měly být zcela potopené. Poté nádobu uzavřete víkem a nechte dva dny odstát. Poté olej sceďte přes jemné plátno – květy šeříku dobře vyždímejte. Poté olej znovu zahřejte a přidejte čerstvý podíl květin. Opět nechte vyluhovat. Opakujte postup, dokud nedostanete dostatek vonných olejů.

Jakým způsobem se olej ze šeříku používá?

Tímto olejem si můžete potírat čelo nebo hrudník, pokud máte migrénu, zimnici. Olej ze šeříku se skvěle hodí k masážím bolavých kloubů, které vznikly v důsledku revmatismu a jiných chorob pohybových orgánů. Olej můžete přidat také do různých krémů, šamponů a kondicionérů – získáte tím nejen voňavější kosmetiku, ale také cenné látky, které vám mohou pomoci ke krásnějšímu vzhledu.

Další použití šeříkového oleje

Šeříkový olej je vhodné použít i k léčbě vyrážky, spálení sluncem, drobné řezy a škrábance a další kožní onemocnění, jako je hnisavé akné, akné a další. Tento olej můžete přidat i ke svým čistícím prostředkům – při úklidu pak provoníte celý svůj byt či dům jeho nádhernou vůní! Tento olej léčí bronchitidu, nachlazení, bolest v krku, chřipku, používá se při inhalaci. Šeříkový olej dále zmírňuje stres a všechny druhy nervových poruch, zvyšuje sexuální touhu u žen a mužů.

Sdílejte článek