David Hampl
28 května, 2020

Citrony a pomeranče všichni jistě velmi dobře známe a pravidelně je určitě konzumuje. Jsou plné zdraví, vitaminů, minerálů a dalších látek, které našemu dělají dobře. Jsou sladké, hezky voní, chutnají svěže a mají nádhernou a zdravou barvu, která nás naplňuje pozitivní energií. Pozitivní energie je nezbytná pro zdravý a spokojený život, a proto bychom se jí měli naplňovat, co nejvíce. S tím nám samozřejmě mohou citrony, pomeranče a další citrusy pomoci. Většinou ovšem jen zužitkujeme vnitřní dužinu a kůru vyhodíme. Napadlo vás někdy, že je možné zužitkovat také kůru těchto plodin? Pokud ne, pak budete možná překvapeni, k čemu všemu je to dobré. Doporučujeme vám tedy přestat vyhazovat kůru citrusů.

Zdroj zdraví pro tělo

Pomeranče a citrony jsou dva velmi lahodné citrusové plody, které mají více využití, než si myslíte. Jsou známí jako skvělí spojenci s našim zdravím a poskytují nám obrovské možnosti a zdravotní výhody. I přesto o mnoha výhodách těchto citrusů nemáme ani ponětí. Tak například citrusová kůra je běžně vyhazována do koše, což je obrovská škoda. Kůra je plná vitaminů a látek, které rozhodně stojí znát a dále objevovat. Nyní vám tedy nabídneme několik výhod, proč tuto kůru nevyhazovat.

Nevyhazujte kůru

Obecně víme, že kůra těchto plodů je hořká a většinou ji z toho důvodu vyhazujeme. Kůra pomerančů a citronů je jen zřídkakdy považována za pochoutku, nicméně má určité výhody, pro které je dobré kůru zachovat. Možná se budete divit, k čemu všemu je kůra těchto dvou citrusů dobrá.

Hubne a čistí střeva

Jde o velmi nízkokalorické jídlo, protože kůra obvykle obsahuje jen 6 kcal. Pro orientaci by měl každý dospělý člověk denně spotřebovat průměrně 2500 kcal. Tato kůra vám tedy může pomoci zhubnout a zachovat si krásnou postavu. Dále obsahuje mnoho vlákniny, konkrétně až 40 %. Je to čtyřikrát více než jiné ovoce. Vláknina je nutná pro naše zdraví a funguje jako přírodní kartáč střev. Pomáhá při hubnutí, zlepšuje trávicí systém, reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Vitamin C a antioxidant

Další obrovskou výhodou kůry je vysoký obsah vitaminu C, kterého obsahují více než ovoce. Vitamin C posiluje imunitní systém, hraje zásadní roli ve zdraví pokožky a pomáhá při udržování fyzických a duševních aktivit. Kůra je plná antioxidantů, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů, jež jsou velmi škodlivé pro naše zdraví.

Využití jejich síly

Jak nejlépe využít vlastností citrusové kůry? Nastrouhejte si kůru do ovocných nebo zeleninových salátů, budou zajímavě chutnat. Vysušte je zabalením do čistého hadříku a nechte je dehydratovat, což může trvat i 48 hodin. Následně je rozemelte a zalijte je jako čaj. Nechte luhovat několik minut a pijte po celý den. Vždy je ovšem nutné, aby kůra pocházela z bio kvalitního ovoce bez použití pesticidů.

Sdílejte článek