David Hampl
27 května, 2019

Málokdo ví, že zelí by mělo být samozřejmou součástí našich jídelníčků. Z jakého důvodu? Je to dáno primárně jeho složením, protože se jedná o zeleninu, která je velmi zdravá. Pokud se máme podívat na to, co zelí obsahuje, tak to není jenom všeobecně známý vitamín C. Zapomínat nelze také na to, že obsahuje mnoho vitamínu K, stejně jako obsahuje vitamíny A nebo B. Toto všechno dohromady vytváří ze zelí skvělého pomocníka pro lidské zdraví.

Jaké jsou možnosti konzumace zelí?

Variant, jak se dá zelí konzumovat, je více než dost. Pokud jde o ty nejpopulárnější, nelze zapomínat třeba různé zelné saláty na mnoho způsobů. Také nelze opomíjet zelné listy, do kterých se následně balí různorodé náplně. Zajímavé je zelí i po tepelné úpravě, a to k celé řadě různých pečení. My se dnes podíváme ještě na jednu variantu. Tou je nakládané zelí. To už nebudete nikdy chtít kupovat, jelikož tento recept vás zaujme svou jednoduchostí, stejně tak i skvělou chutí, nebo také tím, že vše vyjde jenom na pár korun. Přesvědčte se sami.

Co budete potřebovat?

Zajímá vás, jaké ingredience budete potřebovat? Není to jenom klasika v podobě zelí, jelikož aby byla chuť dokonalá, je třeba ještě něco. Dohromady však stačí pouze 3 ingredience a tak se nemusíte obávat jakýchkoliv složitostí. K dispozici je nutné mít:

  • 1 kg bílého zelí
  • 200 g mrkve
  • 2 stroužky česneku

Toto jsou ony základní suroviny, které budete potřebovat na domácí nakládané zelí. Samozřejmostí daného receptu je ale také potřebný nálev, než kterého se taktéž neobejdete. Co na něho mít k dispozici?

  • 75 ml oleje
  • 30 ml octu
  • 50 g cukru
  • 3 kuličky černého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 bobkový list
  • 250 ml vody

Nejprve nachystejte zeleninu

Jedná se o přípravné práce, které sice zaberou trochu času, ale na druhou stranu víte, že používáte jenom kvalitní a čerstvé suroviny. Začněte zelím, které je třeba nakrouhat, popřípadě nakrájet na jemné nudličky. Potom vezměte mrkev, kterou oloupejte, omyjte a poté nastrouhejte. Jako poslední přichází na řadu česnek, který se klasicky prolisuje.

Jak na přípravu nálevu?

Zelenina je hotová a tak se můžete pustit do přípravy nálevu. Ani tady nehledejte cokoliv složitého, jelikož vám stačí pouze smíchat všechny suroviny v hrnci a pomalu přivádět tekutinu k varu. Když se vaří, nechte ji za stálého míchání zhruba 5 minut probublávat. Potom je nálev hotový. Důležitým technologickým postupem je to, že nálev je třeba nechat vychladnout.

Naplňte sklenice a je hotovo

Poslední fáze přípravy tohoto receptu je velmi jednoduchá. Stačí naplnit dokonale čisté a nejlépe párou vydezinfikované sklenice zeleninou. A to až po okraj. Následně je zalijte nálevem tak, aby se tekutina dostala skutečně všude. A další postup? Sklenici už stačí jenom uzavřít a dát na chladné a tmavé místo. Může se jednat nejenom o váš sklep, jelikož se může jednat také o vaši ledničku. A kdykoliv budete mít chuť, sklenici otevřete a ochutnáte. Dobrou chuť.

Sdílejte článek