David Hampl
5 června, 2019

Nevíte, co s jablky? A máte chuť na něco sladkého? Potom můžete své starosti hodit za hlavu, jelikož vám přinášíme recept na skvělý jablečný koláč. Je pojmenován také jako koláč ze tří sklenic, jelikož to jsou právě ony, které budete potřebovat na odměření jednotlivých surovin. To ale není jediné jeho plus. Jakmile tento koláč ochutnáte, tak si můžete být jisti tím, že vás zaujme také svou skvělou chutí a vláčností. A jak na něj? Pojďte to zjistit.

Co budete potřebovat?

Začneme trojicí základních surovin, bez kterých se neobejdete v žádném případě. V tuto chvíli také zjistíte důvod, proč je tento dezert pojmenovaný jako koláč ze 3 sklenic. Důvodem je to, že právě ty si připravte. A co do každé z nich nasypete? Je to:

  • Mouka
  • Krupice
  • Cukr

Tím máte hlavní tři suroviny nachystané. Jelikož chcete dosáhnout dokonalé chuti a také konzistence, nelze zapomínat ani na další věci. O jaké konkrétně se jedná?

  • 180 g másla
  • 1,5 kg jablek
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce skořice
  • 1 lžíce prášku do pečiva

Nejprve si nachystejte těsto

Jak na něj? Jsou to právě ony 3 sklenice, které budete potřebovat. Jejich obsah nasypte do mísy a důkladně promíchejte. Jakmile máte, přidejte také prášek do pečiva a v případě zájmu můžete přidat také trochu soli. Jakmile je vše důkladně promícháno, je základ vašeho těsta hotový. Není třeba ani voda, ani olej, ani nic jiného.

Nyní si připravte jablka

I tady je postup velmi jednoduchý. Základem je jejich oloupání a samozřejmě i eliminace jakýchkoliv jadřinců. Když máte hotovo, můžete se pustit do jejich strouhání. Určitě doporučujeme hrubou konzistenci. Jakmile jsou všechny nastrouhána, smícháte s nimi také rozinky a skořici. Cílem je, aby vznikla jednotná jablečná hmota.

Můžete vytvářet výsledný koláč

Jak na to? Stačí vzít zapékací mísu a na její spodní část nastrouhat nahrubo polovinu másla. Následně na něho nasypete trochu směsi ze tří sklenic. Tuto sypkou směs se snažíte rozetřít po celé ploše zapékací mísy. Potom vytvoříte další vrstvu, a to pochopitelně z vašich nastrouhaných a ochucených jablek. A potom znovu sypká směs a znovu směs s jablky. Takto opakujete až do poslední vrstvy. Tou by měla být vrstva sypké směsi. Následně nastrouháte druhou polovinu másla a příprava je za vámi.

Nyní už jenom do trouby

Přípravné fáze jsou hotové a tak se můžete pustit do toho, že dáte jablečný koláč do trouby. Ta by měla být rozehřátá na teplotu 180 stupňů Celsia. Vložte ho do trouby a nechte ho péct zhruba 40 – 50 minut. Důležité je, aby se na jeho povrchu vytvořila křupavá krusta. Když je hotový, vyndejte ho, nechte ho při pokojové teplotě chladnout a potom už můžete zakrojit a podávat. Garantujeme vám, že si pochutnáte.

Sdílejte článek