David Hampl
13 května, 2019

Znáte nějakou dívku či ženu, která se jmenuje Nataša? Toto jméno patří jemným a elegantním (mladým) dámám, kterým bylo do vínku dáno hodně krásy. Proto není divu, že vznikl i dort, který díky své kráse dostal toto krásné ženské jméno. A ačkoli se nám kombinace švestek a máku může zdát obyčejná, celkový dort je velice nevšední!

Dort „Nataša“

Někteří lidé si na tento dort vzpomenou z dob svého dětství. Možná jej připravovala vaše maminka nebo babička. Tento dort je měkký a rozhodně není suchý. Obsahuje mák a ořechy a doslova se rozplyne v ústech. Známá chuť ořechů a máku vám evokuje vzpomínky na rané dětství. A pokud jste recept na tento dort ztratili, nebo jste o něm ještě neslyšeli, představíme si ho v tomto článku.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Na přípravu tohoto dortu si připravte následující suroviny:

  • 1 ks vejce,

  • 150 g hladké mouky,

  • 250 g zakysané smetany,

  • 400 g cukru,

  • 7 g jedlé sody nebo kypřícího prášku do pečiva,

  • 160 g ořechů,

  • 160 g rozinek,

  • 60 g máku,

  • 60 g kandovaného ovoce.

Jak si můžete všimnout, dort obsahuje velice obvyklé suroviny. Je možné, že velkou většinu z nich již budete mít doma. Tento recept je darem pro experimentální kuchaře – jednotlivé ingredience můžete měnit podle svého přání a chuti strávníků.

Připravte si těsto

Nejprve bude potřeba připravit si korpus. To uděláte tak, že vejce vyšleháte s trochou cukru do pěny. Tato pěna by měla mít jen světle žlutou barvu. Poté přidejte kysanou smetanu a zbylý cukr. Mouku smíchejte s jedlou sodou (nebo kypřicím práškem) a pomalu ji prosejte do směsi. Vymíchejte hladké těsto, které má konzistenci spíše hustého krému.

Ochuťte těsto

Vzniklé těsto rozdělte do čtyř misek na čtyři části. Nyní budeme každou část ochucovat. Do první části přijdou ořechy. Ty nasekejte opravdu důkladně – můžete k tomu použít mixér. Nějaké větší kousky ale můžete nechat. Druhá část bude obsahovat kandované ovoce. Toto ovoce si předem promyjte pod horkou vodou. Do třetí části přimíchejte namletý mák. Poslední část těsta bude obsahovat rozinky. Ty ale před přidáním do těsta na několik minut povařte.

Upečte těsto

Připravte si pečící formu. Pokud máte více stejných kulatých pečících forem, můžete péct více korpusů najednou. Pokud ale vlastníte jen jednu takovou formu, budete muset upéct jeden korpus po druhém. Nezapomeňte korpus vyložit pečícím papírem.

Dokončení dortu

Krém připravíte smícháním zakysané smetany a cukru. Můžete přidat trochu vanilky nebo použít vanilkový cukr. Tento krém natíráme na jednotlivé korpusy. Jejich pořadí je zcela na vašich preferencích. Nechte dort uležet přes noc v lednici. Dort můžete nahoře ozdobit: rozdělte si jednotlivý korpus na pomyslné čtvrtiny a každou tuto čtvrtinu posypte jednou z náplní.

Sdílejte článek