Přirozené způsoby mytí a dezinfekce kuchyňského dřezu: Zápach zmizí a ucpaný odpad bude minulostí!

Dřez, líheň největšího počtu bakterií v domácnosti. Není divu, dřezem prochází většina potravin, ovoce a zeleniny, které doma připravujete k jídlu. Zbylé kousky spolu s čisticími prostředky jsou pro množení bakterií ideálním prostředím. Jak to ale změnit a udržet dřez v naprosté čistotě, navíc bez použití agresivních čisticích prostředků? Jak snadno a efektivně zlikvidovat zápach linoucí se z odpadu? Nechte se inspirovat našimi tipy, které fungují spolehlivě, zároveň jejich pořízení nezatíží domácí rozpočet. Máte je totiž doma!

Reklama

Pravidelná údržba dřezu

Každá hospodyňka čistí dřez v kuchyni pravidelně, vždyť je to místo, kam směřují potravina, ale také neumyté nádobí, které čeká na samotné mytí nebo na prázdnou myčku. Už proto by se mělo dbát na každodenní setření větších nečistot. Kromě toho by měl dřez každý týden projít důkladnějším úklidem, který zajistí dokonalou čistotu.

Reklama

Čistý dřez krok za krokem

Takový úklid by měl probíhat krok za krokem.

  • Houbou důkladně otřete celý dřez.
  • Případné skvrny odstraňte.
  • V případě zabarvení dřezu do žluté nebo hnědé barvy, umyjte dřez směsí octa a sody, případně citronu a sody.
  • Větší nečistoty odstraňte z umyvadla navlhčením povrchu citronovou šťávou nebo octem, počkejte několik minut, vyčistěte hadříkem a opláchněte.
  • Kombinace citronu se sodou působí také baktericidně.
  • Jedlou sodou odstraňujte skvrny a nánosy pravidelně, aby nevznikal nežádoucí zápach.

Dřez vydezinfikujte octem

Po vyčištění dřezu je vhodné umyvadlo vydezinfikovat. Postačí obyčejný ocet, který přilijete do napuštěného dřezu horkou vodou. Nechte několik minut působit a po vypuštění otřete dřez do sucha. Ocet zabije veškeré mikroorganismy, při jeho používání však dbejte na používání ochranných rukavic. S úspěchem lze použít také na kameninu.

Reklama

Zlikvidujte zápach z odtoku

Čistý dřez a stále se line zápach z odtoku? Častým důvodem, proč i čistý dřez zapáchá, je myčka. V odtokových trubkách se totiž hromadí tlející částečky jídla, které neodtečou vlivem malého průtoku. Denně byste proto měli nalít vařenou vodou z plné rychlovarné konvice do odtoku, aby se průtok zrychlil. Pro eliminaci zápachu nalijte do odtoku citronovou šťávu. Po několika minutách opět přelijte horkou vodou. Zápach se line dál? Nasypte do odtoku jedlou sodu, nechte působit a zakončete opláchnutím horkou vodou. Tento postup zabrání zápachu i usnadní odtok. Jednou za rok je vhodné také důkladně vyčistit sifon pod dřezem pomocí stejných metod.

Reklama