Připravte si doma pravý ruský koláč aneb famózní Masový koláč! Uvidíte, že po něm nezbyde ani drobeček!

Kurník – velký koláč, který se často připravuje s různými náplněmi. Předpokládá se, že název vznikl proto, že originálně byl připravován jen z kuřecího masa.

Kurník byl považování za tzv. královský koláč. Většinou byl připravován na svátky, oslavy, či svatby. Naše redakce však svým čtenářům doporučuje nečekat na speciální příležitost a připravit si kurník už dnes!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

Na těsto:

Čtěte také: Na tváři se mi objevily červené fleky, kterých jsem se nemohla zbavit. Pomohla mi až tato 1 věc, která je velkým zázrakem!

  • 0,5 kg pšeničné mouky
  • 100 g margarínu
  • 100 g smetany
  • 1 vejce
  • 1/2 ČL sody
  • 1/2 ČL soli

Na nádivku:

  • 300 gг brambor
  • 100 g cibule
  • 250 g kuřecího masa
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL koření
  • 50 g zeleně
  • 1 PL vody

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?

  1. V hluboké misce nechte změknout margarín, pak přidejte smetanu a míchejte dokud nedostanete masu jednotné konzistence.
  2. S pomocí metly vyšlehejte vejce a přidejte jej do smetanové směsi.
  3. Do sody kápněte 3-4 kapky octa a nechte působit. Potom do nádoby s budoucím těstem přidejte sůl i sodu.
  4. Mouku prosejte a přidejte do těsta. Pořádně směs promíchejte!
  5. Těsto přeložte, přikryjte utěrkou a nechte ho půl hodiny odpočívat.
  6. Pro přípravu náplně nakrájejte kuřecí maso na malé kousky.
  7. Očistěte cibuli a brambory. Cibuli nakrájejte na půlkruhy a brambory na kostičky. V tomto stádiu také rozdrťte zeleň.
  8. Smíchejte cibuli, brambory, kuřecí maso a zeleň. Podle chuti osolte a opepřete.
  9. Těsto rozdělte na 2 části (jedna část by měla být větší než druhá). Větší část rozválejte a vyložte jím formu tak, aby byly těstem pokryty i její strany.
  10. Nádivku rozetřete na těsto a pro šťavnatost ji polijte 1 PL vody. Vše přikryjte druhým plátem těsta, ale okraje nespojujte – nechte je volně, aby měla kudy unikat pára.
  11. Potom kurník potřete vaječným žloutkem a vložte pekáč do trouby na 1,5 hodiny při teplotě 180°C.

Dobrou chuť přejeme!