Proč ho kupovat, když můžete mít domácí? A ne ledajaké. Nebudete věřit tomu, jak snadno lze vyrobit lahodné kondenzované mléko. Má skvělou chuť a mnoho možností využití -
Menu

Proč ho kupovat, když můžete mít domácí? A ne ledajaké. Nebudete věřit tomu, jak snadno lze vyrobit lahodné kondenzované mléko. Má skvělou chuť a mnoho možností využití

Nedokážete si představit šálek své ranní kávy bez trochy kondenzovaného mléka? Právě pro vás tu dnes máme skvělý a jednoduchý recept na výrobu domácího kondenzovaného mléka. Naše domácí kondenzované mléko je velmi chutné a lahodné a navíc ho můžete použít nejen do kávy, ale také do nejrůznějších omáček, dezertů či domácího vaječného koňaku. V létě z něj můžete vyrobit i velmi chutnou zmrzlinu. Kondenzované neboli zahuštěné mléko jistě najde ve vaší kuchyni mnohé uplatnění.

Co je to kondenzované mléko?

Kondenzovaným mlékem nazýváme produkt, který vznikne odpařením části vody z plnotučného mléka nebo případně ze smetany. Toto odpaření probíhá zcela přirozeně, bez jakýchkoli chemických procesů.

Co budete potřebovat?

Na výrobu tohoto skvělého kondenzovaného mléka budeme potřebovat 200 mililitrů plnotučného mléka, dá se ale použít i kombinace plnotučného mléka a smetany na šlehání, 200 gramů cukru a 20 gramů másla. Tedy jen tři ingredience, které má většina z nás vždy doma. A výsledek je navíc naprosto k nerozeznání od kondenzovaného mléka, které si můžete koupit v obchodě.

Jak si kondenzované mléko vyrobit?

Všechny ingredience, tedy mléko, cukr a máslo, vložíme do hrnce a na mírném ohni přivedeme k varu. Směs během celé doby mícháme, aby se nepřipálila ke dnu hrnce. Na mírném plamenu za stálého míchání následně směs vaříme po dobu přibližně dvaceti minut. Během této doby by nám měl obsah hrnce zpěnit, postupně by ale měla směs opět získat hustší tekutou podobu. Nemějte obavu, k naprostému zhoustnutí směsi dojde až následně jejím zchladnutím. Nakonec už jen teplou směs přelijeme do suchých čistých skleněných nádob, které rovnou uzavřeme a dáme chladit. Sklenice s kondenzovaným mlékem pak skladujte na chladném a stinném místě. Po otevření doporučujeme spotřebovat během několika málo dní.

Kakaová varianta

Pokud byste například pro děti, ale samozřejmě nejen pro ně, chtěli připravit kakaovou variantu kondenzovaného mléka, není na tom nic těžkého. Ke stejným ingrediencím stačí jen přidat přibližně dvě polévkové lžíce kakaa a půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády.

Zdravá či nezdravá pochoutka?

Z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek obsahuje kondenzované mléko více minerálních látek, například vápníku, hořčíku, draslíku, než čerstvé mléko. Nevýhodou jeho nadměrné konzumace je především vysoká energetická hodnota, není tedy vhodné při snaze o zhubnutí. Kondenzované mléko totiž obsahuje kvůli použitému máslu a cukru vyšší množství tuků a cukrů. Pokud si chcete připravit „zdravější“ variantu domácího kondenzovaného mléka, můžete samozřejmě snížit obsah použitého cukru. Na závěr jen dodejme, že kondenzované mléko se vyrábí už více než sto padesát let a první závod na evropském území vznikl ve Švýcarsku.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte…

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít…
RECEPTY

Grilovací sezóna začíná – tyhle věcí prostě musíte ochutnat. Zapomeňte…

Léto a přípravy na něj jsou v plném proudu. Někteří z vás už jistě plánují letní dovolené v zahraničí, jiní se zas bohatě…
RECEPTY

Neuvěříte, jak jednoduše si můžete udělat skvělý jablečný koláč. Pokud…

Česká republika je plná osob, které naprosto milují sladké a nedají na něj za žádnou cenu dopustit. Pokud se do…
RECEPTY

Jahodová mňamka pro děti i dospělé. Hromadí se vám doma…

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak je načase konečně si po roce zase udělat pořádný jahodový dezert plný tohoto…
RECEPTY

Nevíte, co s cuketou? Dejte sbohem klasickým polévkám, nebo populární…

Cuketa je pro mnohé trochu nepochopitelnou zeleninou. Nemá vlastně moc žádnou chuť, ale na její zpracování existuje tolik receptů, že…
RECEPTY

Dezert pro příští návštěvu už máte jasný. Budete překvapeni, jak…

Pokaždé, když má přijít návštěva, se trápíte se stejným problémem. Co upéct nebo připravit, aby to bylo chutné, rychlé, ale…