David Hampl
11 června, 2019

Nedokážete si představit šálek své ranní kávy bez trochy kondenzovaného mléka? Právě pro vás tu dnes máme skvělý a jednoduchý recept na výrobu domácího kondenzovaného mléka. Naše domácí kondenzované mléko je velmi chutné a lahodné a navíc ho můžete použít nejen do kávy, ale také do nejrůznějších omáček, dezertů či domácího vaječného koňaku. V létě z něj můžete vyrobit i velmi chutnou zmrzlinu. Kondenzované neboli zahuštěné mléko jistě najde ve vaší kuchyni mnohé uplatnění.

Co je to kondenzované mléko?

Kondenzovaným mlékem nazýváme produkt, který vznikne odpařením části vody z plnotučného mléka nebo případně ze smetany. Toto odpaření probíhá zcela přirozeně, bez jakýchkoli chemických procesů.

Co budete potřebovat?

Na výrobu tohoto skvělého kondenzovaného mléka budeme potřebovat 200 mililitrů plnotučného mléka, dá se ale použít i kombinace plnotučného mléka a smetany na šlehání, 200 gramů cukru a 20 gramů másla. Tedy jen tři ingredience, které má většina z nás vždy doma. A výsledek je navíc naprosto k nerozeznání od kondenzovaného mléka, které si můžete koupit v obchodě.

Jak si kondenzované mléko vyrobit?

Všechny ingredience, tedy mléko, cukr a máslo, vložíme do hrnce a na mírném ohni přivedeme k varu. Směs během celé doby mícháme, aby se nepřipálila ke dnu hrnce. Na mírném plamenu za stálého míchání následně směs vaříme po dobu přibližně dvaceti minut. Během této doby by nám měl obsah hrnce zpěnit, postupně by ale měla směs opět získat hustší tekutou podobu. Nemějte obavu, k naprostému zhoustnutí směsi dojde až následně jejím zchladnutím. Nakonec už jen teplou směs přelijeme do suchých čistých skleněných nádob, které rovnou uzavřeme a dáme chladit. Sklenice s kondenzovaným mlékem pak skladujte na chladném a stinném místě. Po otevření doporučujeme spotřebovat během několika málo dní.

Kakaová varianta

Pokud byste například pro děti, ale samozřejmě nejen pro ně, chtěli připravit kakaovou variantu kondenzovaného mléka, není na tom nic těžkého. Ke stejným ingrediencím stačí jen přidat přibližně dvě polévkové lžíce kakaa a půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády.

Zdravá či nezdravá pochoutka?

Z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek obsahuje kondenzované mléko více minerálních látek, například vápníku, hořčíku, draslíku, než čerstvé mléko. Nevýhodou jeho nadměrné konzumace je především vysoká energetická hodnota, není tedy vhodné při snaze o zhubnutí. Kondenzované mléko totiž obsahuje kvůli použitému máslu a cukru vyšší množství tuků a cukrů. Pokud si chcete připravit „zdravější“ variantu domácího kondenzovaného mléka, můžete samozřejmě snížit obsah použitého cukru. Na závěr jen dodejme, že kondenzované mléko se vyrábí už více než sto padesát let a první závod na evropském území vznikl ve Švýcarsku.

Sdílejte článek