David Hampl
4 června, 2019

Mnohé ženy se v domácnosti nezabývají přípravou z listového těsta, protože se domnívají, že se jedná o dlouhou a únavnou práci a raději si těsto koupí. Těsto je sice ve známých receptech poměrně složité, jde ale také vyrobit daleko jednodušeji, podívejte se. Nejenže budete mít dobrý pocit, ale také se naučíte něco nového.

Listové těsto snadno a rychle

Ve známých receptech se dočtete, že musíte těsto překládat a opětovně válet tak, aby vám vznikly krásné lístečky. Těsto ale lze vyrobit také jinak a je to daleko jednoduší a lepší, než byste možná čekali. Na přípravu jednoduchého receptu si připravte:

  • 200 g margarínu
  • 1 vejce
  • 100 ml zakysané smetany
  • 350 g mouky

Smíchejte mouku s margarínem na hmotu, která je podobná drobence, poté oddělte žloutek od bílku. Přidáme žloutek do margarínu a mouky a nakonec přidáme zakysanou smetanu. Pokud nemáte zakysanou smetanu, bude vám stačit i kefír. Hmotu dobře promíchejte, Měla by být pružná a měkká. Pokud je těsto husté, přilijte o něco více zakysané smetany, a pokud se lepí na ruce, přidejte mouku. Těsto vložte do lednice, a nechte vychladnout a ustát. Hotové těsto je nutné pouze vyválet a nakrájet na trojúhelníky. Samostatně v misce rozšlehejte bílky a přidejte cukr. Ponořte trojúhelníky do bílků a následně pak do cukru. Trojúhelníky dejte péci do trouby, dokud se z cukru nevytvoří lahodná karamelová krusta. Je to skvělá zákusek ke kávě.

Slaný závin s názvem „ Co se doma najde“

Listové těsto nemusíte používat jen na sladké pochutiny. Vyzkoušejte například slaný závin, do kterého dáte to, co máte rádi, nebo co zrovna máte doma. Bude vám stačit kečup, pár koleček salámu či šunky, následně přidejte třeba papriku, cibuli nebo rajčátko. Výběr je jen a jen na vás. Poté srolujte závin stejně, jako kdybyste pekli sladký závin a dejte upéci. Je velmi dobrý ještě teplý. Když do něj přidáte ještě sýr, krásně se vám bude roztékat, nicméně studený může sloužit jako skvělá a rychlá snídaně. Nezapomeňte těsto před pečením posypat rozšlehaným vajíčkem, posypat ho můžete například sezamem nebo kmínem.

S listovým těstem se dá experimentovat

Existuje spousta receptů, jak lze využít listové těsto. Dokonce existuje několik receptů, kdy se do listového těsta dává třeba hovězí maso. Nebojte se experimentovat. Možností, jak listové těsto použít je mnoho a když si vyrobíte to domácí, určitě okouzlíte i vaši případnou návštěvu. Inspiraci můžete hledat nejen v kuchařkách a na internetu, ale také v obchodě. Stačí, když se rozhlédnete u pultu s pečivem a pak už jen stačí vymyslet, co vyzkoušíte nejdříve. Sladké pudinkové šneky nebo listové kapsy plněné marmeládou nebo čokoládou. Všechny jsou skvělé, ale domácí budou ještě lepší. Máte také svůj recept na listové těsto? A co z něj pečete?

Sdílejte článek