Proč kupovat sterilovanou v konzervě, když nejlépe chutná čerstvá? Vařit ji nedoporučujeme. Jsou mnohem lepší úpravy. Doslova vás nadchne, jak bude chutnat úžasná pečená kukuřice – přímo z vaší trouby!

Kukuřice je zelenina, která se díky správné tepelné úpravě stává opravdovou lahůdkou. Jak jen ale docílit toho, aby chutnala jako ta pouťová? Přinášíme vám jednoduchý recept, díky kterému si můžete dělat pouť doma každý den.

Zdravá a lahodná kukuřice

Kukuřice je sladká, chutná a dobře dostupná. Navíc její žlutá barva rozveselí každé jídlo. Kukuřice má ale i tu výhodu, že je velice zdravá. Najdete v ní spoustu živin, které jsou pro nás prospěšné. Mimo jiné obsahuje:

  • Velice málo kalorií
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Vitamín A
  • Antioxidanty

Jak ji ale připravit, aby chutnala co nejlépe? Nejčastější způsob úpravy je její jednoduché osmažení na pánvi poté, co byla předtím uvařena v lehce osolené vodě. Nechutná tak sice ani zdaleka špatně, ale oproti této přípravě v troubě, kterou vás tady představíme, je to jako nic. Kořeněná a v troubě pečená kukuřice s máslem chutná mnohem lépe, a navíc si udrží i více zdravých živin.

Čtěte také: Bramborové rohlíčky plněné sýrem: Tuto dobrotu jsem nedávno připravila mé rodině… Potom, už nechtěli nic jiného!

Přísady a postup, jak si nachystat koření na tu nejlepší kukuřici

Na tento recept budete potřebovat 4 kukuřičné klasy, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci chilli omáčky, 3 lžíce citrónové šťávy, 60 g másla a provensálské bylinky.

Pokud se bojíte ostrých pokrmů, nemusíte chilli omáčku přidávat – nebo můžete zvolit nějakou, z které máte vyzkoušeno, že je jemnější a nebude vás příliš pálit.

Nejdříve si připravte koření na kukuřici. Je důležité, abyste nepracovali se ztuhlým máslem. Pokud jej uchováváte v lednici, nechce jej alespoň 20 minut povolit při běžné pokojové teplotě. Vezměte si hlukový talíř nebo menší mísu, do které máslo přidejte.

Do talíře nebo mísy dále přilijte citrónovou šťávu, chilli omáčku a sójovou omáčku. Přidejte i kysanou smetanu a provensálské koření. Přísady vymíchejte do hladké směsi, ve které nebudou žádné hrudky.

Jak připravit kukuřici v troubě

Kukuřičné klady zbavte listů a vláken (pokud na nich ještě jsou). Nachystejte si na stůl alobal, nad kterým každý klas důkladně potřete připravenou kořeněnou směsí. Na nanášení můžete použít klasickou peruťku, kterou používáte třeba při přípravě kuřete.

Každý kukuřičný klas zabalte do alobalu zvlášť. Položte je na plech vedle sebe a můžete je dát péct do trouby. Ta by měla být předehřátá na 220°. Kukuřice v alobalu pečte asi 20 minut.

Může se stát, že po klasické době pečení bude kukuřice ještě tvrdá. Stává se to hlavně v případě, že jsou klasy už buďto starší nebo samy o sobě tvrdší. V tom případě je nevyndávejte, ale nechte je v troubě až dalších 45 minut. Kukuřice změkne a bude výborná.

Když je kukuřice hotové, opatrně ji vytáhněte z trouby. Při rozbalování si dejte pozor, abyste se o horký alobal nespálili. Rychle podávejte, aby vám horká pochoutka nevychladla. Přejeme dobrou chuť.