David Hampl
31 ledna, 2019

Když se podíváme na statistiky, které dávají do souvislosti alergie a také jídlo, je třeba říci, že počet lidí, kteří mají určitou potravinovou alergii, je rok od roku vyšší. Jednoduše řečeno stoupá počet jedinců s určitou potravinovou alergií. Přitom když se podíváme do minulosti, tak u předchozích generací bylo něco podobného spíše výjimkou. Jak je to možné a proč mají lidé v současné době takové problémy? Máme odpovědi.

Studie jsou alarmující

Podívejme se na několik studií, které souvisí s několika posledními roky. Například v USA dochází k tomu, že každé 3 minuty skončí v nemocnici člověk, z kterého se objeví život ohrožující alergická reakce. A to v souvislosti s jídlem, které sní. Nejde ale o jedinou alarmující studii, jelikož další se týká například dětí. Porovnání minulosti a současnosti říká, že počet alergických reakcí a potravinových alergií stoupl o celých 50 procent. To už je opravdu velmi vysoké číslo. Proč tomu tak je a jaké jsou hlavní příčiny?

Předchozí generace problémy neměly. Jak je to možné?

Je jasné, že se musíme pozastavit i nad tím, jak je možné, že předchozí generace žádné problémy neměly, a současné je mají? Rozhodně to není tím, že by neměly na výběr, nebo že by konzumovali jiné jídlo. Alergie na potraviny se totiž objevuje hlavně u základních potravin, které se jedly i v minulosti. Čím tedy je, že aktuálně hrozí tolik nebezpečí? Důvody jsou zřejmé. Dříve lidé jedli potraviny, na které si jejich tělo tisíce let zvykalo. Nyní však jíme něco, co je tam navíc.

V každé potravině je něco, co v ní nemá co dělat

Hlavním problémem není potravina jako taková. Problémem je to, že je v ní něco navíc. Něco, co nepochází z přírody, ale co pochází z člověka. A na to lidé nejsou zvyklí a tak se jejich tělo může přirozeně bránit. A to s využitím alergických reakcí, kdy dá jasně najevo, že toto tedy NE. Když se podíváme na několik látek, které jsou problémové, tak se jedná o současné stálice ve složení potravin. Mluvíme například o barvivech, stejně jako o dochucovadlech, ale jsou to i různé příchutě. Konzervační látky a jiné přísady. Vše proto, aby daný pokrm více chutnal a lépe vypadal. A čím více, tím hůře pro člověka.

Další rizika se objevují například u ovoce a zeleniny. Zdá se, že se jedná o potraviny, které nemohou být nijak upraveny ve smyslu toho, že se do nich něco přidává. I tady je opak pravdou. Nelze zapomínat na způsoby jejich pěstování, kdy je zcela běžné, že se používá množství chemie ve formě hnojiv. To vše se následně usadí v potravině a končí v lidském těle. Jde také o něco, co je v pokrmu navíc.

Trendem posledních let se také stávají geneticky modifikované potraviny, využívání různých hormonů a další věci, které sice mohou mít vliv na výnosnost a množství, ale reálně mají vliv i na zdraví lidského člověka. Opět jde o něco, na co není zvyklí a proti čemuž může jeho tělo logicky bojovat.

Předchozí generace měly výhodu

Když se podíváme na stravování předchozích generací, tak bylo spojeno s jednou velkou výhodou. Potravina, která byla konzumována, byla skutečně jenom tou potravinou, kterou člověk chtěl. To proto, že se nepoužívalo tolik různých dodatečných látek, jako je tomu třeba teď.

Jaká je cesta z problému? Existuje, ale je třeba vybírat, co si koupíte a co sníte. I když je trh přesycený potravinami, kde se to věcmi navíc jenom hemží, dají se najít i ty z druhé skupiny. Ekologické pěstitelství, ekologické chovy, domácí výroba. To vše vede k výsledné kvalitě a minimalizací alergických reakcí. Tato cesta by měla být volena u každého, kdo se chce stravovat podle chuti a ne podle seznamu alergenů.

Sdílejte článek