Vejce sice většinou nejíme jako hlavní chod, ale během přípravy jídla ho často dáváme jako přísadu do pokrmů. Do brambor, mletého masa, těsta, polévky i do paštiky. Jde o jedinečný a velmi užitečný produkt. Pouhá dvě vejce denně mohou zlepšit vaši pohodu a zabránit rozvoji zdravotních problémů. Je ale v pořádku jíst vejce vařené natvrdo, pokud si všimnete, že je jeho žloutek trochu tmavý?
Proč dochází k tmavnutí?
Důvodem číslo jedna je, že vejce vaříte příliš dlouho. Modrozelený nádech je způsoben chemickou reakcí během vaření. Žlutá barva se změní na tmavě zelenou v důsledku tvorby sulfidů železa tam, kde se spojují bílkoviny a žloutky. Reakce je silnější, když se vejce vaří příliš dlouho. Dalším důvodem je pochopitelně stáří vejce. Čím je čerstvější, tím lépe.
Jak správně vařit vejce
Chcete-li vařit hodně vajec, naskládejte je na dno hrnce. Naplňte ho studenou vodou tak, aby tekutina zakryla vejce a přesáhla ho zhruba o 2,5 centimetru. Počkejte, až voda začne vřít a poté hrnec sundejte ze sporáku. Zakryjte pokličkou a takto je nechte po dobu deseti až dvanácti minut. Pokud mají být tato vejce použita v salátech nebo jiném studeném pokrmu, nalijte na ně studenou vodu ihned po uvaření.
Co si dát s vejci natvrdo
Houbový salát s vejci je skvělý pro všechny, kdo milují houby, vejce a uzeniny. Lze je skvěle zkombinovat a nezapomeňte do nich přidat okurky. Dalším je vaječný cibulový koláč. Tyto dvě suroviny jsou spolu úžasné. Když pod ně dáte těsto a zasypete vše sýrem, vytvoříte z nich vynikající náplň. Výborná jsou také skotská vejce nebo lavaš s vejcem a cibulovou náplní.
Pokrm se zajímavým názvem lavaš patří mezi lidmi k obzvlášť zajímavým. Jde o nekynutý, tenký chléb, který můžete naplnit téměř čímkoli. Připravit si ho můžete jako dezert, ale i jako zdravé jídlo. Lavaš s vejcem a cibulí je pochoutka, kterou ocení děti i dospělí. A své hosty tím rozhodně dostanete do kolen.