Proč si připravit jahodový džem podle tohoto receptu? Vaří se jenom 1 minutu, má mnoho vitamínů a dokonale chutná. Kdo ho zkusí, ten všechny ostatní své recepty na marmelády vyhazuje

Milujete jahody? Jejich jedinou nevýhodou je, že rostou poměrně krátkou dobu. Proto se je lidé v době sklizně snaží zužitkovat na maximum. Dělají se dřeně, kašička, koktejly, stejně jako se dělá marmeláda a džem. A právě recept na něj vám přinášíme. Uvidíte, že až ho vyzkoušíte, tak svůj osvědčený vyhodíte. Třeba proto, že tento se vaří pouze 1 minutu a také si zachová mnoho vitamínů. Jde tak o velmi zdravou pochoutku.

Jahody jsou skvělou vitamínovou bombou

Kdo si tento džem připraví podle tohoto receptu, ten si na něm nejenom pochutná. Zapomínat nelze ještě na jednu unikátní přednost. Jakou? Týká se toho, že jahod jsou doslova vitamínovou bombou. A jelikož se tento recept vaří zhruba 1 minutu, řada vitamínů v nich i nadále zůstává. Když se podíváme na to, co obsahují, tak jsou to vitamíny skupiny B, dále se jedná o vitamíny skupiny C, stejně jako nelze zapomínat také na vlákninu, vápník, draslík, stejně jako jód.

Toto všechno dohromady umí nejenom detoxikovat organismus a vylučovat tak všechny škodlivé látky z vašeho těla. Zapomínat nelze ani na snižování krevního tlaku, stejně jako nelze opomíjet blahodárný vliv na nervový systém. Velkým kladem je také to, že tento džem zlepšuje vidění, odstraňuje pocit suchých očí, stejně jako podporuje obranyschopnost.

Čtěte také: Budete překvapeni tím, jakým způsobem sešili pacientovi ránu v jedné slovenské nemocnici. Zkušenost místního pacienta je skutečně hrůzná a není divu, že se daným lékařům vyhýbá velkým obloukem

Jaké suroviny si na tento zdravý jahodový džem připravit?

Je jasné, že základem jsou jahody. To víte všichni. Co ale nevíte, to je soupis dalších surovin, stejně jako informace o množství. Podívejte se proto s námi, co vše budete potřebovat.

  • 1 kilogram zralých jahod
  • 1 kilogram cukru
  • 1 velký citron
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr

Jahody je třeba dobře připravit

Jahody jsou základem a tak je třeba myslet na jejich správnou přípravu. Nejprve je na místě je důkladně omýt a případné nahnilé kusy hned vyhodit. Potom je na místě odstranit zelené zbytky, aby zbyla skutečně jenom, jahoda. Tento potup se sice může jevit jako pracnější, ale na druhou stranu musíme dodat, že se pozitivně podepíše na výsledné chuti, stejně jako na výsledném vzhledu.

Nachystejte si i ostatní suroviny a vše rozmixujte

Jakmile budete mít jahody připravené, můžete je postupně vhodit do mixéru a zpracovat na kašovitou konzistenci. Potom je přelijte do hrnce, kam k nim přidáte i ostatní suroviny. Tedy šťávu z jednoho citronu, dále to bude také lžíce rumu. Ale i klasický i vanilkový cukr. Nyní je na místě vše důkladně promíchat a nechat cukr, aby se pomalu rozpouštěl. Nechte pár desítek minut odstát a postupně promíchávejte.

Pomalu přiveďte k varu a pouze 1 minutu povařte

Následně můžete dát hrnec na sporák a pomalu přivést celou směs k varu. Mezi tím stále míchejte, aby se rozpustit cukr a chutě se propojovaly. Když uvidíte, že se vše začíná vařit, je na místě stopnout 1 minutu. Jakmile minuta uplyne, sporák vypněte a nechte pár desítek vteřin dojít, pokud si nesedne pěna, která při vaření vznikla.

Dejte do zavíracích sklenic

Dokud je jahodový džem ještě horký, je třeba jím naplnit jednotlivé sklenice. Pro následné snadné použití doporučíme použít ty s víčkem. Vše nalijte do jednotlivých čistých sklenic a ihned zavíčkujte. Nechte při pokojové teplotě pomalu chladnout, čímž proběhne něco na způsob klasické sterilizace. Tím je váš jahodový džem hotov a vy následně můžete jednotlivé sklenice vložit do lednice a do sklepa. Jednu si musíte nechat na ochutnání. Nejenom, že si pochutnáte, ale také do sebe dostanete mnoho prospěšných látek.