Slovo „oplatka“ pochází ze starověkého germánského jazyka. Koneckonců poprvé se v Německu začaly připravovat oplatky již ve 13. století. V té době však nebyly podobné cukrovinkám, které jsme zvyklé jíst dnes. Po čase se však pochoutka stala populární po celé Evropě a získala jiný vzhled.
Nyní víme, že oplatky jsou tradičně sladké a slouží jako dezert. Avšak vafle mohou být také pokrmy připravené například z brambor. Ale dnes budeme mluvit o domácí pochoutce, kterou si mnozí pamatují již z dětství. O vaflových oplatkách!
Co budete potřebovat?
- 350 g pšeničné mouky
- 5 ks vajec
- 200 g cukru
- 250 g másla
- 1 ČL prášku do pečiva
- špetku vanilky
- špetku soli
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Vyšlehejte si vejce s cukrem.
- Přidejte máslo, vanilku, sůl a důkladně zamíchejte. Přidejte mouku s práškem do pečiva a opět důkladně promíchejte. Těsto by mělo vypadat jako na palačinky.
- Pak už si jen stačí připravit vaflovač a můžete přejít k přípravě samotných vaflových oplatek. Vždy nalijte lžíci těsta do vaflovače, zavřete a lehce stiskněte. Doba pečení je dána barvou vaflí (měly by být světle hnědé, zlaté).
- Vaflové oplatky opatrně odstraňte špachtlí, nebo nožem.
- Oplatky pečené tímto receptem jsou tenké, křupavé a velmi chutné. Dokonce je možné je jíst i bez náplně.
Dobrou chuť přejeme!
Čtěte také: Nevíte, co rychlého a dobrého připravit k večeři? Zkuste kuřecí placičky s cuketou a kukuřicí