David Hampl
17 května, 2020

Třešničky, čokoláda, karamel a velká hromada zakysané smetany. To jsou základní kouzla unikátního nepečeného dortu z dětských piškotů, který má tu moc vyrobit váš den. Když budete mít depresi, špatnou náladu či budete unavení a dáte si kousek tohoto neuvěřitelně lahodného načechraného obláčku, rázem váš svět zrůžoví a stane se mnohem přátelštějším a přívětivějším místem. Jen dejte pozor, v některých případech vytváří závislost a budete ho chtít vyrábět každý den.

Na dort budete potřebovat:

  • 250 g dětských piškotů
  • 10 g želatiny
  • 170 g másla
  • 170 g cukru
  • 300 g zakysané smetany
  • 300 g jogurtu
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 500 g třešní (zmrazených nebo čerstvých)

Na sirup:

  • 200 ml mléka
  • 2 – 3 lžíce cukru

Na dekoraci:

  • 1 polévková lžíce cukru
  • 10 – 15 třešní
  • 50 – 100 g mléčné čokolády

Postup přípravy:

Připravte si kastrůlek a vsypte do něj 2 – 3 lžíce cukru. Dejte na sporák a na nízkém plameni ho začněte zahřívat. Když cukr zhnědne, přilijte k němu studené mléko. Dále zahřívejte za stálého míchání, dokud se cukr neroztaví a směs nezhoustne. Připravte si dortovou formu, vyskládejte do ní rovnoměrný korpus z piškotů a zalijte je mléčným karamelem.

Želatinu rozpusťte v troše vody a nechte 10 minut nabobtnat. Vyšlehejte šlehačku a dejte vychladit do lednice. Utřete změklé máslo s cukrem do krémové konzistence. Přidejte jogurt a zakysanou smetanu. Pak do této směsi přimíchejte i želatinu. Řádně promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte šlehačku a odpeckované třešně.

Na korpus z piškotů nasáklých mléčným karamelem navršte polovinu třešňového krému a rovnoměrně rozetřete po celém povrchu piškotů. Pak vyskládejte ještě jedno patro z piškotů máčených v mléčném karamelu a navršte na něj zbylou část smetanového krému. Znovu rovnoměrně rozetřete a dejte do ledničky ustát nejméně na 6 hodin, ideálně přes noc.

Když dort ztuhne, vyjměte ho z lednice a odstraňte bočnice dortové formy. Ve vodní lázni rozpusťte polovinu čokolády, nechte lehce zchladnout a postříkejte s ní povrch dortu. Druhou polovinu čokolády nastrouhejte a hoblinkami zasypejte dort. Třešně připravené na ozdobení ponořte do krystalového cukru a vyskládejte na vrch dortu.

A je hotovo. Dort vypadá luxusně a chutná ještě lépe. Uvidíte, že varování před nebezpečím závislosti není vůbec plané!

Přejeme vám dobrou chuť.

Sdílejte článek