David Hampl
20 května, 2020

Chcete vyzkoušet nový recept na jednoduché jídlo z brambor? Ale hledáte něco, po čem se lidově řečeno utluče celá rodina? Vyzkoušejte tento recept a buďte si jisti, že budete muset péct další a další kousky, protože nebude nikdy dost! Bramborové palačinky z trouby jsou totiž úžasnou chuťovkou, kterou ocení děti i dospělí. Jsou také zdravější než klasické bramboráky, navíc lahodné a jemné. Palačinky mohou být chutnou odpolední svačinkou, večeří, ale dobře se hodí také jako příloha k pečenému masu nebo ke klobáse z ohýnku.

Ingredience

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 300-350 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 čajovou lžičku oleje
  • sůl

Příprava

Uvařte brambory ve slupce doměkka, ještě teplé opatrně oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno do misky.

Ještě z teplých brambor zcela vymačkejte rukama přebytečnou vodu, až zbyde pouze jemné bramborové těsto.

Nechte zchladnout, do studeného těsta přidejte 2 lžičky soli, přidejte připravenou polohrubou mouku, 1 žloutek a přilijte 1 lžičku oleje.

Ze směsi uhněťte měkké těsto, položte na vál a vyválejte dlouhou rolku, z ní postupně odkrajujte kolečka široká 1,5 cm.

Z tuhých koleček vyválejte tenké palačinky jako papír, pečte na horkém plechu (můžete použít i pečící papír) dozlatova po obou stranách, potřete pro zjemnění olejem.

Se sýrem, ale i povidly

Bramborové palačinky je možné jíst suché, naslano i nasladko. Děti většinou milují srolované suché palačinky lehce osolené. Doplnit je lze sýrem, ale i šunkou nebo můžete zabalit do palačinky vařený párek nebo tenkou pečenou klobásu, dochutit kečupem nebo hořčicí. Nabízí se ale také možnost úpravy nasladko s povidly, marmeládou nebo posypané moučkovým cukrem s ovocem. Také se hodí jako příloha k letním zeleninovým salátům se zálivkou. Bramborových palačinek nebude nikdy dost a věřte, že po prvním soustu budete vařit brambory hned na další dávku!

Sdílejte článek