Domácí chleba je daleko chutnější, nežli ten kupovaný. Výrobci pečiva mnohdy používají různé přísady, jako například éčka a umělé látky, které mají zajistit, že pečivo zůstane co možná nejdéle pěkně měkké. Jenže kdo by chtěl jíst pečivo, ve kterém je tolik látek úplně zbytečně, nemluvě o tom, že třeba taková éčka nejsou pro naše zdraví vůbec vhodná?
Mnohem lepší je připravovat si pečivo doma. Kdykoli dostanete chuť, můžete si připravit domácí chleba podle receptu, o který se dnes s vámi podělím. Nejenže bude pokaždé nádherně čerstvý a vláčný, ale především budete mít jistotu, že v něm nejsou žádné umělé látky ani éčka, která v něm nemají co dělat.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 50 g droždí
- 1,5 kg polohrubé mouky
- 1 litr teplé vody
- 1 polévkovou lžíci cukru
- 3 polévkové lžíce oleje
- 2 čajové lžičky soli
Jak postupovat při přípravě?
- Droždí namočte do vody, postupně k němu přidávejte jednu ingredienci za druhou.
- Pomalu zpracujte těsto.
- Jakmile budete mít těsto promíchané, přikryjte jej čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě alespoň 3 hodinky odpočívat.
- Po uplynutí doby těsto rozdělte na dvě poloviny.
- Každou polovinu těsta vložte do formy a poté dejte do předehřáté trouby na 220 °C.
- Pečte dozlatova cca 40-45 minut.
- Po upečení chleby vyklopte z formy na dřevěné prkénko, přikryjte je utěrkou a nechte vystydnout.
Domácí chleba vám určitě zachutná. Příprava není kdovíjak složitá, takže věřím, že si s výrobou domácího chleba dokáže poradit opravdu každý. Jen si představte, jak si ještě teplý čerstvý domácí chleba potřete máslem nebo bohatě namažete marmeládou. Mmmm, už se mi sbíhají sliny!