Recept na hranolky jako z McDonaldu, které připravíte za méně než 15 minut a to bez oleje! Děti i manžel je milují

Hranolky jsou známé hlavně z fast foodů. A to jako jídlo, které se dělá tak, že se nakrájené brambory ponoří na pár minut do oleje, zde se usmaží a potom se servírují. Je jasné, že tato příprava rozhodně není zdravá, a proto jsou hranolky automaticky řazeny do kategorie nezdravých jídel. Ne vždy tomu tak ale musí být. Přinášíme vám recept na zdravou domácí variantu, které můžete sníst kolik budete chtít. Jsou totiž zcela bez tuku.

Co budete potřebovat?

Na klasické smažené hranolky je potřeba několik brambor a olej. My si však připravíme zdravou a rozhodně i chutnější variantu. Tomu je třeba přizpůsobit také výběr jednotlivých surovin. Bez kterých se neobejdete? Nachystejte si:

  • 7 velkých brambor
  • 2 bílky
  • Sůl, pepř a sladkou mletou papriku

Začínáme přípravou brambor

Stejně jako u klasického postupu, i tady se začíná bramboro. Tu nejprve oloupejte, omyjte a potom nakrájejte na jednotlivé hranolky. Postupujte rychle, jelikož brambory mají tendenci na vzduchu hnědnout. Také nezapomínejte na to, že jednotlivé hranolky by měly mít podobný průměr, aby byly všechny stejně upečené.

Čtěte také: 11 míst, které musíte vidět! Je těžké uvěřit, že je naleznete na planetě Zemi!

Vyšlehejte sníh z bílků

Je to netradiční postup, ale až ho zkusíte, nebudete dělat hranolky jinak. Vezměte bílky a začněte se šleháním sněhu. Neměl by být příliš tuhý. Vhodnější je tekutá konzistence. Do ní poté přidáte sůl, pepř a také červenu papriku. Díky tomu vytvoříte zajímavou a rozhodně netradiční kořenící směs, kterou hranolky dokonale dochutíte.

Ochuťte hranolky a dejte na plech

Do ochucených bílků nasypte jednotlivé hranolky. Dbejte na to, aby se vše dobře promíchalo a každá hranolka na sobě měla směs koření. Následně hranolky rozprostřete na plech. Ten by měl být vyložený pečicím papírem, aby se nepřipalovaly. Jak vidíte, není potřeba absolutně žádný tuk.

Za chvíli bude hotovo

Nyní už dejte plech do trouby, která by měla být vyhřátá na 200 stupňů Celsia. Pečte zhruba 10–15 minut do doby, dokud vaše hranolky nebudou krásně zlatavé. Potom jednu ochutnejte a pokud je v pořádku, můžete servírovat. Až je ochutnáte, budete je milovat.