Domácí klobásy jsou vždy velkou pochoutkou, ale mnoha lidem se do toho nechce, protože nechtějí pracovat s masem. Bramborové klobásy jsou ale dobrotou, kterou jednoduše musíte vyzkoušet. Jde o tradiční pokrm mnoha slovanských kuchyní, ale bohužel u nás nejsou příliš známé. Každý recept je samozřejmě trochu jiný, ale základem je vždy vepřové střevo naplněné bramborami s masem nebo bez něj. Podívejme se, co v nich nesmí chybět a jak je vyrobit.
Co budete potřebovat?
Na výrobu bramborových klobás nebudete potřebovat nic překvapivého. Připravte si 1,5 kg brambor, 250 gramů slaniny, 300 gramů hub, 2 cibule, 3 metry přírodního střívka na klobásy (můžete je zakoupit např. v supermarketu Tesco), 2-3 polévkové lžíce rostlinného oleje, sůl a pepř podle chuti. Jestli chcete dosáhnout jedinečné chuti, můžete přidat také fazole.
Způsob přípravy
V první řadě vložte střívka do hluboké mísy a důkladně je omyjte. Oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle.
Použít můžete také mlýnek na maso, ale v tomto případě je musíte nejdříve nakrájet na malé kousky.
Na pánvi orestujte cibuli nakrájenou najemno.
Žampiony nebo jiné houby a slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Na pánvi orestujte nejdříve slaninu a poté přidejte také nakrájené houby.
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Hmotou naplňte omytá střívka. Použít k tomu můžete speciální přístroj, který lze zakoupit v sadách se střevy, anebo jednoduchý sáček na zdobení dortů. Konce střívek pevně zavařte, aby směs nemohla uniknout. Nezapomeňte do každé klobásu udělat pár jemných vpichů vidličkou nebo párátkem.
Vynikající klobásy z trouby
Bramborové klobásy umístěte do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte po dobu 40-50 minut. Bramborové klobásy s houbami budou hotové.
Jestli je zapomenete propíchnout vidličkou, pravděpodobně vám prasknou, ale jinak by měly zůstat celé. Podávejte je s chlebem a zeleninou. Někteří lidé doporučují také zakysanou smetanu, která podtrhne jejich chuť.
Zdroj: smakdnia.pl