Recept na minutkový italský koláč bez náplně je snadný, chutný a rychlý. Tímhle zabodujete před nečekanou návštěvu

Velikonoce, to jsou nejen vajíčka, pomlázka a setkání přátel. Je to spousta uklízení, ale také pečení. Klasicky nesmí chybět velikonoční beránek, mazanec, jidáše a další sladká pokušení. Pokud ale nejste na sladké, či chcete udělat radost mužům, pusťte se do pečení speciálního slaného italského velikonočního koláče.

Je to vtipná varianta pro každou příležitost, nejen pro velikonoční svátky. Když totiž není k dispozici mnoho ingrediencí pro luxusní jídlo, pečující manželka bude vždy schopna připravit chutný koláč. Italové jsou veselí lidé, kteří nejsou zvyklí trávit spoustu času vařením. Proto jejich kuchyně osloví každého, kdo má rád vydatné a chutné jídlo. To platí nejen pro lasagne a pizzu, ale také pro pečivo.

Italský koláč bez náplně

Jednoduchý a rychlý. To je hlavní charakteristika italského klasického koláče bez náplně. Zvládnete ho připravit do půl hodiny. Pokud využijete kuchyňský mixér, bude příprava ještě jednodušší a rychlejší.

Čtěte také: 10+ mikroskopických fotografií orgánů a procesů lidského organismu, které Vám vyrazí dech. I toto se odehrává v této chvíli ve Vašem těle!

Ingredience

  • 12 polévkových lžic práškového cukru
  • 12 polévkových lžic slunečnicového, nebo lépe olivového oleje
  • 12 polévkových lžic mléka
  • 12 polévkových lžic mouky
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1/2 citronu
  • 8 g prášku do pečiva
  • 150 g smetanového sýra
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup

1. Rozmixujte vejce se solí, až do chvíle, kdy nepatrně zkypří.

2. Přidejte cukr do vaječné hmoty a dále mixujte zhruba dvě 2 minuty.

3. Smíchejte vaječnou směs s mlékem, rostlinným olejem a moukou. Přidejte prášek do pečiva a šťávu z půl citronu. Vše promíchejte dohladka.

4. Dno pekáče vyložte pečícím papírem. Ten je lepší po odtržení zmačkat v ruce do kuličky, až poté rozložit a umístit na plech. Lépe se nádobě přizpůsobí. Průměr formy by měl být zhruba 22 cm.

5. Nalijte těsto do pekáče a pečte koláč bez náplně v troubě zahřáté na 180 stupňů po dobu 35 minut. Může být také pečen v remosce v režimu „pečení“, pak bude koláč hotov zhruba za hodinu.

6. Počkejte, až koláč vychladne, poté opatrně vyjměte z formy a přeneste jej na široký talíř nebo stojan na dort.

7. Udělejte krém: Ve vhodné nádobě smíchejte smetanový sýr s moučkovým cukrem.

8. Krém rozprostřete na koláč a ozdobte jakýmkoliv ovocem, které vám chutná, nebo máte po ruce. 100 gramů takové pochoutky obsahuje poměrně dost kalorií, konkrétně 1275 kJ. Pokud si chcete zachovat štíhlou postavu, měli byste koláč odlehčit. Můžete totiž namísto máslového krému pro dekoraci použít zakysanou smetanu.