Kyprý, vláčný a krémový. Vyzkoušejte recept na tento neobyčejný makovník od mojí babičky, nebudete litovat

Správný makovník by měl být kyprý a vláčný. To je i ten náš, na který vám uvádíme recept níže. Avšak tím to nekončí. Náš skvělý makovník je navíc krémový. To z něj dělá neobyčejný makovník, který si oblíbili také lidé, kteří makové dezerty zrovna nemusí. Pojďte se s námi podívat na to, jak se takový makovník připravuje a poté si na něm pochutnejte!

Nevýhody makovníku

Většina lidí si makovník spojuje se suchou buchtou, která drobí a nedá se pomalu ani jíst. Chuťově je ale makovník poměrně oblíbeným dezertem. Proto bychom vám chtěli představit tento recept na makovník s marmeládou, který jeho velkou nevýhodu odstraňuje. Vy si tak můžete vychutnat úžasný makovník bez toho, že byste pak museli vysávat všechno kolem.

Ingredience

Většinu ingrediencí na makovník už budete mít doma, pokud ne, postačí vám velice krátká návštěva obchodu. A nebudete potřebovat ani váhu – nabízíme vám recept, který můžete měřit pomocí hrníčku. Navíc kombinace vanilky a višňové marmelády je jedinečná! Na kyprý makovník budete potřebovat následující ingredience.

Čtěte také: Tyto aspirinové babské metody by měla znát nejenom každá žena, má více využití než jste si mysleli!

Na těsto:

  • 250 g máku,

  • 1 hrnek polohrubé mouky,

  • 1 hrnek moučkového cukru,

  • 1 balení kypřícího prášku do pečiva,

  • 1 hrnek mléka,

  • 2 lžíce slunečnicového oleje,

  • 1 ks vejce,

  • 450 g višňové marmelády.

Na krém:

  • 1 sáček vanilkového pudinku,

  • 3 lžíce cukru,

  • 400 ml třešňového džusu (nebo šťávy z třešňového kompotu).

Příprava těsta

Smíchejte mouku s kypřícím práškem a společně je prosejte do mísy. Prosejte také moučkový cukr a přidejte i mák. Všechny tyto sypké ingredience pořádně promíchejte a přidejte také mléko, slunečnicový olej a vejce. Robotem vypracujte ze všech těchto surovin hladké těsto.

Pečení těsta

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou). Do plechu nalijeme těsto a uhladíme ho, aby bylo rovnoměrně rozprostřené po celém plechu. Těsto pečeme 25-30 minut.

Příprava krému

Mezitím si můžete připravit krém. Ten uděláte tak, že vanilkový pudink v prášku smícháme se třemi lžícemi cukru. Do směsi přidejte trochu višňové šťávy a vše pořádně prošlehejte, abyste se zbavili všech hrudek. Zbylou višňovou šťávu zahřejte na mírném plameni. Když už je šťáva horká, zašleháme do ní pudinkovou směs. Povařte 5 minut, dokud směs není hustá. Odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout.

Krém dokončíte tak, že do něj přimícháte marmeládu. Tu je potřeba ale dostat do tekutého stavu, což provedete tak, že ji rozehřejete. Poté ji pořádně promíchejte s pudinkovou směsí.

Dokončení makovníku

Nyní, když už máme vychladlý upečený makovník i pudinkovou směs, můžeme se pustit do dokončení tohoto úžasného dezertu. Vezměte si upečený makovník a podélně jej rozřízněte. Na spodní stranu naneste vanilkovo-marmeládovou směs a přiklopte horním plátem makovníku. Nechte vychladit chvíli v lednici a můžete podávat nařezané na kostky.