Recept na znojemské okurky jednoduše? Tento je pravou volbou

Znojemské okurky je pojem. Ten vychází hlavně z minulosti, kdy byly pod danou značkou prodávané a patřily k tomu nejlepšímu na trhu. Nyní je možné najít na trhu řadu jiných výrobců, které vycházejí z původního receptu. Stejně tak bylo a stále je možné si okurky připravit i doma. Znojemské okurky jsou vlastně nakládané okurky. Tento proces se projeví jak na jejich výsledné lehce nakyslé chuti, tak i na tom, že jsou měkčí, stejně jako na to, že se výrazně prodlouží jejich trvanlivost.

Receptů existuje velké množství

Jelikož jsme jako Češi skuteční přeborníci v nakládání okurek, je třeba říci, že existuje i nespočet různých receptů, které se liší jak samotným nálevem tak i tím, co se k němu přidává a také v jakém poměru. Znojemské okurky sice může mít každý lehce jiné, ale zároveň platí, že mnoho lidí hledá recept a návod na ty, které lze označit jako variantu, která bude opravdu tou nejlepší. Podívejte se s námi, o jaké se jedná.

Obnova tradičního nakládání

Je faktem, že vzhledem k množství výrobců není problém si nakládané neboli znojemské okurky koupit. Výrobci už šli tak daleko, že nabízejí různé druhy láků a také různé druhy ingrediencí. Lze se setkat i s variantami, kde je chilli, stejně jako třeba i česnek. Zapomenout nelze ani na nabídku podle velikosti okurek.

Čtěte také: Tato maska udělá váš obličej mladší během pouhých 5 minut. Sama jsem to zkusila a omládla jsem!

I když je nabídka tak široká, stále mnoho lidí í, že kupovaný produkt nebude nikdy dosahovat kvality produktu, který bude takzvaně domácí. I to je důvod, proč je recept na znojemské nakládané okurky stále tak populární. Jde v podstatě o obnovu tradičního nakládání, které je spojeno jak s dosaženou chutí, tak i s tím, že dobře víte, že používáte jenom dobré a kvalitní suroviny.

Jaké ingredience jsou nezbytné?

Tady je náš recept, který si zaručeně oblíbíte i vy. Že jde o ten pravý, to zjistíte v podstatě velmi rychle a také velmi jednoduše. Hned ve chvíli, kdy si otevřete první sklenici vašich domácích nakládaných okurek. Jak si je nachystat? Toto jsou ingredience, které budete potřebovat.

  • Okurky
  • Kousek kopru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 5 koleček mrkve
  • 1 kávová lžička soli
  • ¼ cibule nakrájené na kolečka

Dané poměrové množství je určené pro jednu zavařovací sklenici. Je proto dobré mít předem jasno o tom, kolik sklenic budete celkově zavařovat. A na základě daného počtu upravíte poměrově také počet surovin, které budete potřebovat.

Dále bude potřeba také samotný nálev. I zde podle výčtu ingrediencí předpokládáme, že se okurky budou nakládat do klasické zavařovací sklenice. A toto je poměr surovin, které se vztahují právě na jednu. Připravte si:

  • 1 decilitr octu
  • 5 kusů sacharinu
  • 1 feferonku v pálivosti podle vlastních potřeb
  • Vodu na dolití

Začínáme přípravou okurek

Vše začíná tím, že se připraví okurky. Zde je pochopitelně nutné říci, že aby byla trvanlivost skutečně prodloužena, je nutné myslet na to, že musí být nakládány dokonale čisté. Málokdy postačí jenom klasické mytí. Mnohdy je třeba vzít i jemnější kartáč. Dále je dobré říci, že by se neměly krájet, ale je vhodné nakládat je celé. Budu mít svou zachovalou křupavou, ale stále měkkou strukturu.

Ingredience patří do sklenice

Nyní se začínají plnit sklenice. Je vhodné, aby byly ingredience vždy vespodu a následně se na ně přidají okurky. Seznam ingrediencí již byl zmíněn a tak je možné je podle potřebného poměru vložit na dno sklenice. Jakmile jsou všechny pevné ingredience ve sklenici, je na místě pokračovat tím, že se do ní vloží také okurky. Je dobré mít je rozděleny na kupičky podle velikostí, díky čemuž se vám povede naplnit sklenici tak, jak je potřeba.

Vytvoření láku

Pokud jde o recept na klasický lák, tak se musí počítat s tím, že se různě speciálně vaří a také se speciálně připravuje. To u tohoto receptu na znojemské okurky není nutné, jelikož zde se lák jenom nalije do sklenic a vytvoří se až v nich. Nalije se do nich ocet, přidají se suroviny a vše se zalije vodou. Následně už a sklenici přijde jenom víčko. Dále je vhodné sklenici lehce protřepat, aby se lák optimálně promísil.

Zavaření je hračkou

Ani tady není třeba řešit jakékoliv složitosti, jelikož doba takzvaného zavařování u tohoto receptu je velmi krátká. A to jenom 5 minut, a to na klasický bod varu. Poté je stačí z lázně jenom vyndat a následně nechat vystydnout. Víčko by se mělo přisát a tak je poté stačí uložit do chladu a temna. Takto naložené a zavařené okurky mohou hravě vydržet roky.