Chleba ve vajíčku pokaždé jinak (recepty)

Recept na chleba ve vajíčku

Chleba ve vajíčku je velice jednoduchá a rychlá pochoutka oblíbená napříč všemi generacemi. Málokdo ovšem ví, kolik možností úpravy se nabízí. Vybrali jsme pro vás top 5 receptů (klasických i netradičních), které chuť chleba ve vajíčku oživí. Během přípravy se nemusíte držet zajetých kolejí, a použít různé druhy chleba (žitný, celozrnný aj.). Chleba ve vajíčku pak můžete podávat jako teplou večeři i studenou svačinu, nebo dokonce jako sladký dezert.

Chleba ve vajíčku „na tradiční způsob“

Klasický chleba ve vajíčku vám asi nemusíme dlouze představovat. Stačí vám na něj několik krajíců chleba (klidně i pár dní starého), vajíčka a nějaké koření (sůl, pepř). Příprava chleba ve vajíčku vyniká jednoduchostí, a kromě výsledného smažení na pánvi na něm nemůžete prakticky nic zkazit.

Recept na chleba ve vajíčku

Čtěte také: 13 starověkých přírodních tajemství krásy, které jsou 100% účinné i dnes! Každá žena by je měla znát!

Chleba ve vajíčku na sladko

Tento recept zřejmě většinu z vás překvapí, ale chleba ve vajíčku se dá skutečně připravit i na sladko. Výměna soli a pepře za dochucovací prostředky sladké kuchyně je rozhodně nevšedním nápadem (nejdůležitější je med), který funguje až překvapivě dobře. Chuť vajíček bude stále výrazná, ale med a čerstvé ovoce ji dost potlačí. Chleba se dá jíst i s marmeládou nebo skořicovým cukrem.

Recept na sladký chleba ve vajíčku

Chleba ve vajíčku na plech

Ať už vás smažení nebaví, nemáte rádi smrad, který po něm doma zůstává, nebo prostě chcete zdravější variantu chleba ve vajíčku, připravte to v troubě. Výhody spočívají v úspoře energie, protože plech pojme daleko více kusů chleba, a nakonec i v chuťové rozmanitosti. Namísto soli a pepře využijete chuťově výrazný přeliv, který můžete v receptu na obalovaný chleba ve vajíčku pečený v troubě upravovat dle chuti.

Chleba ve vajíčku s mozzarellou

Kombinaci sýra a smažení na pánvi není jednoduchá, ale výsledek stojí za to. Chleba ve vajíčku s mozzarellou můžete podávat jako hlavní jídlo nebo slaný dezert. Kombinace chleba, mozzarelly, zakysané smetany a koření vypadá lákavě, ne? Zapékací košíčky pak z pochoutky po stránce designu vytvoří něco úplně nového, co by své místo dokázalo obhájit i v českých restauračních zařízeních. Tento recept na chleba ve vajíčku s nízkým obsahem kalorií je prostě sázkou do kuchařské loterie, která nemůže prohrát.

Recept na chleba ve vajíčku s mozzarellou

Obložený chleba ve vajíčku

Pokud si chcete chuť klasického chleba ve vajíčku trochu oživit, stačí k němu přidat šunku, sýr a zeleninu. Dle chuti můžete dát kolečko salámu už pod vaječný obal, a nebo se držet receptu, a nechat je na vrchu. Plátky sýra a šunky vytvoří v kombinaci se zeleninou zcela jinou chuť, a takto obložený chleba můžete podávat i jako studenou večeři nebo svačinu.

Recept na obložený chleba ve vajíčku

Receptů na chleba ve vajíčku existuje celá řada, někdy stačí přidat jedinou ingredienci, a jídlo získává zcela jinou chuť. Zajímavé je také vyzkoušet různé druhy chlebů, protože se standardně používá „nejlevnější“ konzumní. Zkuste ho ale nahradit třeba tmavým celozrnným, lámankovým nebo žitným, který i podstatně více zasytí.