Ryby jsou zdravé a měli byste je konzumovat pravidelně. Jak zkusit něco nového? Připravte si nakládanou makrelu. Uvidíte, že vás ohromí jak jednoduchost přípravy, tak i dokonalá výsledná chuť

Odborníci doporučují, že by měl každý člověk mít každý týden jednu až dvě porce ryby. Statistiky ale ukazují, že v tomto poměrně dost zaostáváme. To se může podepsat také na našem zdraví, které vlivem toho není nijak dokonalé. Pokud chcete být jiní a hledáte možnosti konzumace ryb, zaručeně vás zaujme náš recept. Jedná se o nakládané makrely, které vás zaujmou nejenom tím jak chutnají, ale zaujmou vás také tím, jak snadno si je můžete připravit.

Makrelu nemusíte udit, péct, nebo vařit. Stačí ji dát do sklenice

Způsoby, jakými se dá připravit tato ryba, jsou celkem rozmanité. My se podíváme na jeden, který je celkem neobvyklý, ale který je také možný a u kterého si můžete být jisti, že vás výsledná chuť dostane. Jedná se o nakládané makrely, které připravíte tak, že je dáte do větší sklenice a přidáte k nim ty správné suroviny.

Tento postup s nepodepíše jenom na skvělé chuti, ale podepíše se také na tom, že budete mít na talíři rybu, která byla nachystána zdravě. Bez chemie, ale i bez různých nežádoucích látek, které vzniknou třeba na grilu. Díky tomu získáte i všechny důležité živiny, které obsahuje. Podívejte se, jak si ji nachystat.

Čtěte také: 9 skvělých triků, jak vyčistit svou domácnost bez chemikálií!

Důležitá je především čistota

Než se pustíme do samotné přípravy, je třeba uvést, že velmi důležitá u tohoto receptu je čistota. Jedině tak se vám ryba opravdu povede. Máme na mysli to, že je třeba dokonale umýt sklenici, ideálně párou. Dále používejte také sterilní nože i prkénko. Nezapomínejte také umýt jednotlivé potraviny, aby nedošlo ke kontaminaci. Jedině tak bude výsledek takový, jaký má být. Vše podstatné již víte a tak můžeme jít na to.

Jaké ingredience budete na tento recept potřebovat?

Když víte, proč si nakládané makrely připravit, budete se samozřejmě pídit také po tom, jaké ingredience je nutné mít nachystány. Zde je jejich soupis. Doporučíme je pro dokonalost výsledku dodržet.

  • 2 středně velké makrely
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 5 kuliček pepře
  • Sůl, koření a pepř podle chuti

Nejprve si připravte ryby

Dnes už není problém rybu koupit téměř nachystanou, tedy vykuchanou, když se vám taková dostane na stůl, tak je nutné nejprve odříznout hlavu až za prostorem žáber a dále také odříznout ocas. Dále máte dvě možnosti. Buď rybu takto jako celek nakrájíte na zhruba 2 centimetrové kousky, nebo ji začnete filetovat. První postup je jednodušší, ale je třeba počítat s kostmi. Druhý je komplikovanější, ale zase si usnadníte samotnou konzumaci jídla. Když jsou ryby nachystané, můžete je dát do lednice a začít s dalšími surovinami. Ještě před tím je však doporučujeme nasolit a nakořenit, aby do sebe natáhly onu požadovanou chuť.

Nachystejte si zeleninu

Nyní je třeba připravit si zeleninu. Nejprve vezměte mrkev, kterou oloupejte a potom nastrouhejte na hrubém struhadle. Potom vezměte do ruky cibuli. U tu je na místě oloupat. Potom ji nakrájejte na tenká kolečka. Když máte hotovo, už se můžete pustit do plnění do sklenice.

Začněte suroviny postupně vrstvit do sklenice

Aktuálně přichází ta chvíle, kdy budete vše vrstvit do sklenice. Je vhodné dodržovat jednotlivé vrstvy. Na dno dejte trochu zeleniny, tedy mrkve a cibule. Na to dejte kousky makrely. Potom opět trocha zeleniny a opět kousky makrely. Stejným způsobem pokračujte až bude sklenice plná, nebo až vám dojdou jednotlivé suroviny. Vaším cílem by mělo být to, že horní vrstva bude stejně jako ta spodní zeleninová. Poté skleněnou nádobu pečlivě uzavřete víčkem.

Co se sklenicí dále?

Tato nakládaná makrela je zcela unikátní, jelikož než se dá na chladné místo, dá se ještě na místo teplé. Tedy dokonce i horké. To proto, že tato makrela zamíří do trouby. Tu mějte rozehřátou na 180 stupňů Celsia. Optimální doba, kdy je vhodné makrelu takto dusit ve sklenici, je zhruba 60 minut.

Jakmile je makrela hotová, máte dvě možnosti. Můžete ji ochutnat už teplou, stejně jako máte možnost nechat ji chladnout a následně ji dát do lednice a ochutnat si ji až studenou. Je na vás, co zvolíte, ale v obou případech bude chutnat dokonale.