David Hampl
13 února, 2019

Pokud chcete potěšit svou rodinu úplně novou lahodnou laskominou nebo jen hledáte nový recept, určitě vyzkoušejte upéct koláč s borůvkami a tvarohovou náplní. Jeho příprava není časově náročná, zvládne ji každý a výsledek rozhodně stojí za to. Jako inovace se dají borůvky případně nahradit rybízem, malinami či jinými drobnými plody.

Ingredience, které budeme potřebovat

Než se pustíme do samotného pečení, připravíme si všechny potřebné ingredience zvlášť na těsto a zvlášť na drobenku a na náplň. Jako první začneme piškotem, protože až ho budeme mít hotový a dáme jej chladnout, můžeme v klidu připravovat náplň a ušetřit tak čas. Piškot je jednoduchý a krásně nadýchaný. Pokud chceme jeho světlou barvu zaměnit za tmavší, můžeme přidat i trošku kakaa na obarvení. Budeme na něj potřebovat:

  • 200 g hery
  • 400g hladké mouky
  • 120g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci mléka
  • 1 lžičku citronové šťávy

Zatímco nám piškot v klidu chladne, připravíme si náplň a drobenku, která je z tvarohu a z borůvek. Ty můžeme smíchat přímo s tvarohem nebo je nechat na posypání a vytvořit tak efekt ještě více pater tohoto lahodného koláče. Ideální je mít čerstvé vlastnoručně nasbírané borůvky, použít se dají však i mražené nebo kompotované, které koupíte v obchodě. Na náplň a drobenku budeme potřebovat:

  • 500g měkkého tvarohu
  • 150g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • borůvky

 

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 2-3 lžíce hery

A jdeme péct

Recept je velice jednoduchý. Smícháme mouku s cukrem, přidáme nakrájenou nebo mírně roztavenou heru, žloutky (oddělené od bílků), lžíci citronové šťávy a mléka. Těsto dobře promícháme a vypracované hladké jej dáme chladnout na chvíli do lednice. Mezitím se pustíme do přípravy náplně z tvarohu. Změklé máslo utřeme dohladka s cukrem, citronovou kůrou a vejci. Za stálého míchání pak přidáváme do vzniklé hmoty postupně tvaroh a následně opět celé důkladně promícháme, aby nevnikly hrudky nebo pucky. Dobře omyté borůvky můžete rozdrtit a přidat je rovnou do náplně nebo je nechat až nakonec na ozdobu. Až budeme mít hotovou náplň, tak uleželé těsto rozválíme na pomoučeném vále, aby se nám nelepilo. Vzniklý plát opatrně přeneseme na připravený plech a dáme na něj tvarohovou směs. Celý koláč pečeme v troubě na 190 ° C, až začne lehce zlátnout.

Doděláme a popřejeme všem dobrou chuť

Na hotový koláč přidáme borůvky, pokud jsme je už nevmíchali přímo do náplně. Množství borůvek závisí na vaší chuti a vašich zásobách těchto lesních plodů. Pokud chceme víc ovoce, můžeme klidně vytvořit i silnější vrstvu. Před vychladnutím koláč posypeme vanilkovým cukrem a drobenou, kterou připravíme poctivým promícháním všech jejích přísad. Je hotovo a můžeme podávat. Dobrou chuť!

Sdílejte článek