David Hampl
21 března, 2020

Pro dokonalý pokrm nemusíte být zrovna michelinský kuchař a stát pět hodin denně u plotny. Na tuhle skvělou dobrůtku vám bude stačit minimum surovin a poctíte s ní každého strávníka, který se vám a vašemu dílu postaví do cesty. Pojďte se s námi podívat, jak moc je to jednoduché.

Možná to zní zvláštně, ale pokud chcete potěšit hosty na svém večírku nebo se blýsknout před kolegyněmi z práce, doneste jim tenhle super salát. Buďte si jistí, že vás budou na kolenou prosit o recept. A je jen na vás, jestli jim jej prozradíte, nebo zůstanete tajemní a necháte si jeho jednoduchost pro sebe. V každém případě s ním zabodujete.

Recept jsme si vypůjčili z YouTube kanálu Jola Recipes, takže není zase takovým tajemstvím. I mezi nepřeberným množstvím internetových receptů se tenhle slušně vyjímá, a to právě svojí jednoduchostí a také výsledným chuťovým efektem, který předčí všechna očekávání. Suroviny na jeho zhotovení navíc najdete v každé kuchyni. Tak se pusťme do práce!

Základ tvoří:

  • 1 kg brambor
  • 3 červené cibule
  • 270 g sýru feta

K tomu na zálivku:

  • 4 velké lžíce majonézy
  • 2 velké lžíce bílého jogurut
  • Pepř
  • Pažitka na posypání

Při práci postupujte následovně:

Oloupané brambory uvařte doměkka a rozkrájejte na malé kostky. Najemno nasekejte cibuli a sýr feta na kostičky velké jako ty bramborové. Všechno hoďte do mísy a důkladně promíchejte. Pozor, abyste však brambory nerozdrolili na kaši, to už by nebylo ono.

Ve vedlejší misce smíchejte jogurt s majonézou, okořeňte pepře dle chuti a vmíchejte do mísy s bramborovým salátem. Před podáváním posypejte čerstvě nakrájenou pažitkou.

Upgrade vánočního salátu

Pokud namítnete, že se jedná vlastně o klasický vánoční bramborový salát, máte pravdu. Tento klasický kousek je totiž natolik variabilní, že se na jeho přípravu uplatní téměř všechny suroviny, které vám přijdou na mysl. Podle vlastní chuti proto můžete salát oživit třeba natvrdo vařenými vejci, nebo naopak třeba naloženými kapary, případně lze do směsi přidat krájené jablko či červená kapie. Fantasii se meze nekladou. Jen pamatujte na zlaté pravidlo, že méně je někdy více a také na pejska s kočičkou, jak vařili dort.

Sdílejte článek