Sdílíme s Vámi tento vynikající recept na pikantní omáčku. Vhodná do polévek, pod maso, ale jíst ji můžete i jen s chlebem!

Každý už zřejmě ochutnal různé domácí omáčky, protlaky nebo pomazánky, jejichž základ tvořily rajčata nebo paprika. Slyšeli jste však už o omáčce, jejíž podstatná část sestává z jablek? Pokud se Vám to zdá zvláštní, po ochutnání této omáčky se sami přesvědčíte, že nemá konkurenci. Voňavá a pikantní omáčka je vhodná k okamžité konzumaci, ale klidně ji můžete sterilizovat a odložit na později. Hodí se jako základ do omáček nebo jiných jídel, fantasticky chutná na křupavých topinkách nebo čerstvém chlebu. Přidejte ji k pečenému nebo grilovanému masu a Vaši hosté se budou oblizovat až za ušima.

Pokud v kuchyni rádi experimentujete, nebo máte v oblibě nové zajímavé recepty, tento Vás jistě osloví. Klasická rajčatově-papriková omáčka dokáže být mnohem chutnější díky přidaným jablkům či mrkvi. Neváhejte si pár sklenic sterilizovat i Vy, zaručeně neprohloupíte.

Co budete potřebovat?

  • 5 kg rajčat
  • 1 sladkou papriku
  • 1 kg jablek
  • 1 kg mrkve
  • 100 g červené pálivé papriky (čerstvé)
  • 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje
  • 200 g česneku
  • 1 polévkovou lžíci octa
  • 1 polévkovou lžíci soli
  • 0,5 polévkové lžíce cukru
  • špetku pepře

Jak na to?

Nejprve si připravte sladkou červenou papriku, kterou omyjte, rozřízněte a odstraňte z ní semena. Omyjte rajčata, odstraňte jim tvrdou zelenou část a nakrájejte na menší kusy.

Čtěte také: Prababička mi prozradila tajemství na pravou recepturu langoše. Chutnají 100x lépe jako ty ze stánku! Jiné už chtít nebudete

Pak si připravte jablka a mrkev. Důkladně je omyjte a zbavte slupky, jablkům odstraňte jadérka. Jablka i mrkev nakrájejte na menší kousky.

Následně si připravte červenou pálivou papriku, jíž odstraňte semena a stonky. Také si přichystejte očištěný česnek.

Pak si připravte klasický mlýnek na maso, do kterého postupně přidejte všechny připravené suroviny kromě česneku (rajčata, jablka, mrkev, červenou i pálivou papriku) a rozemelte je na kaši. Do směsi nezapomeňte přidat i slunečnicový olej.

Celou tuto směs potom přemístěte do hrnce a vařte na malém až mírném plameni asi 2 až 2,5 hodiny. Občas směs promíchejte.

Potom ke směsi přidejte další ingredience – prolisovaný česnek, sůl, pepř, cukr a ocet. Vše dobře promíchejte a nechte vařit další půl hodinu.

Zatímco máte směs na sporáku, přichystejte si skleněné sklenice na zavařování. Důkladně je omyjte a následně vysušte.

Když směs dovaříte, pořádně ji párkrát promíchejte a ještě horkou ji začněte nalévat do skleněných pohárů. Ty pak důkladně uzavřete a celé sklenice otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí je můžete odložit do komory nebo sklepa a po otevření je co nejrychleji zkonzumujte a skladujte v chladničce.

Tuto skvělou směs lze přidávat do omáček nebo ji natřít na chléb či křupavé topinky. Můžete ji podávat společně s jinými zavařeninami k různým uzeninám, masovým mísám nebo pečenému či grilovanému masu. Její skvělá chuť prostě doladí téměř každý pokrm.

Přejeme Vám dobrou chuť!