Šéfkuchař mě naučil, jak si vyrobit domácí česnekové koření bez éček a chemie. Jediné, co budete potřebovat, jsou 3 hlavičky česneku!

Česnekový prášek je jako koření zcela nepostradatelný. Ne do každého jídla se totiž hodí prolisovaný ostrý česnek, ale spíše jemnější chuť, která přítomnost česneku pouze naznačuje. Dech po něm zůstává svěží a nikdo ani nezjistí, že jste česnek vůbec dali do úst. Česnekový prášek umíme koupit v každých potravinách, ale proč si ho neudělat doma a bez přidání umělých látek?

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 3 velké hlavy česneku
  • 1/2 lžičky soli

Jak na to?

Ze tří česnekových hlav Vám vyjde prášek asi tak na půl sklenice, čili něco mezi 100-120g. Česnek rozdělte na stroužky a očistěte od slupek. Stroužky nařežte na stejné plátky, dbejte na to, aby byly opravdu přibližně stejně tlusté. Plátky česneku porozkládejte na plechy.

Troubu si předehřejte na 100 stupňů a vložte do ní česnekové plátky. Nechte je sušit a péct zároveň 2-3 hodiny. Dávejte přitom pozor, aby neshořely. Pokud se Vám zdá, že je tato teplota na česnek příliš vysoká, pak ji jednoduše snižte.

Čtěte také: Recept na neuvěřitelně dobrý tvarohový koláč. Až ho ochutnáte, stoprocentně si ho zamilujete. Je dokonale vláčný a jeho příprava je nesmírně jednoduchá. Zkuste ho

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Po upečení troubu vypněte, no česnek nechte v teple, dokud zcela nevychladne. Potom všechen upečený a vysušený česnek proběhněte přes mlýnek na kávu, nebo jej rozdrťte na prášek ručně. Tento způsob je však zdlouhavější a pracnější.

Prášek uskladněte ve skleněné uzavíratelné nádobě a přidejte trochu soli, která poslouží jako konzervant. Používat ho můžete celé měsíce. Chcete-li prášek vylepšit, smíchejte ho s cibulovým práškem. Připravíte ho přesně stejně, jako česnekový. Je chutný, levný a navíc zdravý!