Šéfkuchař mi poradil jak vařit nejlepší domácí šunku. Všechny domácnosti potřebují tyto triky znát!

Čím ozvláštnit velikonoční tabuli? Všichni jistě dobře znají tradiční mazanec, velikonoční jidáše nebo třeba beránka. Ale to je už trochu nuda, a navíc je to také všechno sladké – co ale něco pro milovníky masa? Máme zde pro vás recept na dokonalou velikonoční šunku, takovou, kterou v žádném obchodě nekoupíte. Je domácí, poctivá, bez konzervantů a chutná prostě skvostně. Zvládnete ji, i když jste nikdy nic podobného předtím nedělali. A velikonoční stůl bude skutečně dokonalý.

Šunka, co se rozplývá na jazyku

Co budete na přípravu chutné velikonoční šunky potřebovat?

  • 1 ks cibule
  • 1 ks čerstvý zázvor
  • 20 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 1 ks bio pomeranče
  • 1,5 kila uzené šunky
  • 660 ml cideru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice

Návštěva bude ohromená

Jak na to? Bio pomeranč pečlivě oloupejte, abyste jej zbavili hořké bílé slupky. Zázvor také oloupejte na nastrouhejte na jemno. Cibuli očistěte a rozkrojte na čtvrtiny. Nachystejte si velký hrnec, do kterého se vám vejde celá šunka. Do něj pak vložte 2 hvězdičky badyánu, přidejte rozkrojenou cibuli, nastrouhaný zázvor a pomerančovou kůru. K tomu všemu přilijte cider. Můžete zvolit jakýkoliv máte rádi. Jde o alkoholický nápoj, který se nejčastěji vyrábí z jablek nebo hrušek, může být méně či více sladký. Na tento recept raději volte méně doslazovanou variantu. Poté hrnec ještě dolijte vodou a vložte do něj šunku, aby byla zcela ponořená. Celou směs přiveďte k varu. Vařte pomalým varem asi 1,5 hodiny.

Čtěte také: Věděli jste, že lidé s oblou bradou jsou optimisté? Podívejte se, co o Vás prozrazuje Vaše brada!

Křupavá krusta nesmí chybět

V mezičase si můžete nachystat suroviny na glazuru. Do hrnce vložte 2 lžíce medu, 2 lžíce hořčice, trošku cideru a přiveďte k varu. Prudce vařte, dokud se neodvaří asi polovina objemu. Směs pak nechte vychladnout. Použijete ji k potírání masa, aby získalo chutnou kůrku. Jakmile je šunka uvařená, nechejte ji vychladnout. Ze šunky odstraňte svrchní část kůže, povrch pod kůží pak nařežte na kosočtverce a do spojů mezi nimi napíchejte hřebíčky.
Šunku vložte do pekáčku, přidejte tuk odebraný z vývaru a povrch šunky vydatně potřete připravenou glazurou. Celý pekáček dejte do trouby a pravidelně potírejte, dokud zcela nevypotřebujete veškerou glazuru. Šunku pečte při 200 °C asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná krustička. A máte hotovo! Šunku nechte opět vychladnout a poté krájejte na tenké plátky. Ty můžete podávat s čerstvým pečivem nebo třeba salátem.