David Hampl
14 dubna, 2020

Čím ozvláštnit velikonoční tabuli? Všichni jistě dobře znají tradiční mazanec, velikonoční jidáše nebo třeba beránka. Ale to je už trochu nuda, a navíc je to také všechno sladké – co ale něco pro milovníky masa? Máme zde pro vás recept na dokonalou velikonoční šunku, takovou, kterou v žádném obchodě nekoupíte. Je domácí, poctivá, bez konzervantů a chutná prostě skvostně. Zvládnete ji, i když jste nikdy nic podobného předtím nedělali. A velikonoční stůl bude skutečně dokonalý.

Šunka, co se rozplývá na jazyku

Co budete na přípravu chutné velikonoční šunky potřebovat?

  • 1 ks cibule
  • 1 ks čerstvý zázvor
  • 20 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 1 ks bio pomeranče
  • 1,5 kila uzené šunky
  • 660 ml cideru
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice

Návštěva bude ohromená

Jak na to? Bio pomeranč pečlivě oloupejte, abyste jej zbavili hořké bílé slupky. Zázvor také oloupejte na nastrouhejte na jemno. Cibuli očistěte a rozkrojte na čtvrtiny. Nachystejte si velký hrnec, do kterého se vám vejde celá šunka. Do něj pak vložte 2 hvězdičky badyánu, přidejte rozkrojenou cibuli, nastrouhaný zázvor a pomerančovou kůru. K tomu všemu přilijte cider. Můžete zvolit jakýkoliv máte rádi. Jde o alkoholický nápoj, který se nejčastěji vyrábí z jablek nebo hrušek, může být méně či více sladký. Na tento recept raději volte méně doslazovanou variantu. Poté hrnec ještě dolijte vodou a vložte do něj šunku, aby byla zcela ponořená. Celou směs přiveďte k varu. Vařte pomalým varem asi 1,5 hodiny.

Křupavá krusta nesmí chybět

V mezičase si můžete nachystat suroviny na glazuru. Do hrnce vložte 2 lžíce medu, 2 lžíce hořčice, trošku cideru a přiveďte k varu. Prudce vařte, dokud se neodvaří asi polovina objemu. Směs pak nechte vychladnout. Použijete ji k potírání masa, aby získalo chutnou kůrku. Jakmile je šunka uvařená, nechejte ji vychladnout. Ze šunky odstraňte svrchní část kůže, povrch pod kůží pak nařežte na kosočtverce a do spojů mezi nimi napíchejte hřebíčky.
Šunku vložte do pekáčku, přidejte tuk odebraný z vývaru a povrch šunky vydatně potřete připravenou glazurou. Celý pekáček dejte do trouby a pravidelně potírejte, dokud zcela nevypotřebujete veškerou glazuru. Šunku pečte při 200 °C asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná krustička. A máte hotovo! Šunku nechte opět vychladnout a poté krájejte na tenké plátky. Ty můžete podávat s čerstvým pečivem nebo třeba salátem.

Sdílejte článek