David Hampl
1 března, 2019

Jablka většina z vás zná jako ovoce, do kterého se můžete kdykoliv zakousnout, stejně jako ovoce, které je spojeno s pečením různých buchet. Také jsou dobrou volbou když se peče štrůdl nebo jiné druhy buchet. Pokud se u vás opakují stále stejné recepty, podívejte se na tuto novinku. Ukáže vám, že jablka je možné využít i mnohem zajímavěji. Jak?

Placky zachutnají každému

Jablko je skutečně všestrannou surovinou a jak můžete vidět, připravit si jablkové placky není zase až tak nic složitého. A to znamená dvě jasné věci. Tou první je fakt, že vám budou skvěle chutnat. A ta druhá je, že se nemusíte obávat jakkoliv komplikované přípravy. Jablka mají mnoho využití a toto je jedno z oblíbených.

Jaké suroviny budou potřeba?

Tu hlavní již znáte. Jsou to jablka. A je čistě na vás samotných, jaká jablka to mají být. Možných druhů je více než dost a tak můžete preferovat váš oblíbený. Pokud jde o množství, tak na náš recept je optimální počet 2 – 3. Kdo chce připravit více placek, musí logicky zvyšovat i poměr ostatních surovin, které jsou takové:

  • 200 gramů hladké mouky
  • 250 mililitrů mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 prášek na pečené
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • Trocha soli, skořice a muškátového oříšku

Všechno smíchejte

A jak probíhá příprava? Velmi jednoduše. To nejvíce komplikované je zcela pochopitelně spojeno se samotným jablkem. To je třeba nejprve oloupat, zbavit takzvaného bubáku a potom ho nastrouhat. Je jedno, zda to bude na jemném nebo hrubém struhadle. Každému může vyhovovat něco jiného a není přesně dáno, jaký je nejlepší postup.

Dále už stačí jenom připravit si těsto na jablkové placky. A to tak, že se nastrouhaná jablka jednoduše smíchají s ostatními surovinami. Měla by vzniknout konzistence podobná těstu na bramborák. Pokud by bylo těsto až příliš husté, je možné přidat ještě trochu mléka. Pokud by bylo řídké, je možné přidat zase více mouky.

Klasické smažení

Nyní už stačí jablkové placky jenom připravit. Sice se dají upéci v troubě, ale výsledek nebude nikdy tak dobrý, jako když zvolíte klasickou variantu, kterou je smažení. Na pánvi rozpalte olej a do něho jednotlivé placky dávkujte. Smažte je několik minut z každé strany. Když jsou hotové, odložte je na papír s ubrouskem, který nasákne přebytečný tuk. Konzumovat se dají jak teplé, tak samozřejmě i studené. Po ochutnání nám nezapomeňte napsat, jak jste si pochutnali a zda jste byli spokojeni.

Sdílejte článek