Sklenice s máslem vložte do trouby. Výsledek vás dokonale překvapí

Máslo je nezbytnou součástí jak studené, tak i teplé kuchyně. Hodí se na pečivo, na smažení, stejně jako se hodí třeba při pečení. Cena másla však jde nahoru a tak mnoho lidí myslí na zásoby. Co ale s máslem, když je v lednici? Nutno ho využít do doby trvanlivosti. Není to však nezbytné. Existuje jedna finta, se kterou přišla žena, která vložila do trouby sklenice, ve kterých byl vždy kus másla. Co se potom stalo?

Vydrží třeba i 3 roky

Unikátem této metody je, že je možné uchovat máslu trvanlivost mnohem delší, než tolik, kolik se objevuje na obalu. Když budeme konkrétní, tak není problémem prodloužit ji třeba i na 3 roky. Kdo nakoupil velké množství másla, ten už nemusí zoufat proto, že se mu postupně kazí.

Daný tip je postupně šířen pro každého, kdo si chce kupovat máslo do zásoby a zároveň nechce mít obavy z toho, že se zkazí. Je pro toho, kdo chce na koupi ušetřit a mít i jistotu v tom, že bude k dispozici třeba i za 3 roky. A to stále čerství, kvalitní a nezkažené.

Čtěte také: Roky jsem nekoupila ani jeden prací prášek, ale moje prádlo je zářivé, a to levně a bez bělidla!

Vyzkoušejte a uvidíte

Mnoho lidí danému triku moc nedůvěřuje a tak má obavy nakoupit větší množství másla najednou. Pokud jste na tom stejně, žádný problém. Tuto metodu si můžete vyzkoušet v malém množství. Stačí k tomu třeba jenom kousek másla v lednici a sklenička například od přesnídávky. Když se přesvědčíte o tom, že vše funguje, tak není nic jednoduššího, než sledovat akce, kupovat máslo po kilech a uchovávat ho na roky dopředu.

Co je k danému tipu potřeba?

Jak jsme už zmínili, základem je samozřejmě máslo. Pokud věříte, můžete jich mít hodně. Pokud zkoušíte, může to být jedna osminka, nebo jiný kousek. Dále je třeba mít k dispozici například skleničku od přesnídávky, od okurek, od zavařeniny, nebo od sterilovaného produktu. Důležité je myslet na to, že sklenice nesmí mít etiketu a musí být dokonale vymytá. Ideálně párou, což dokáže zlikvidovat všechny bakterie. Ty jsou v daném postupu jasně nežádoucím jevem, kterého je nutné se zbavit.

Jak na to?

Máslo vybalte z obalu a následně položte na dokonale čisté prkénko. Hygiena je v tomto postupu naprostý základ a má vliv na to, jak dlouho máslo vydrží. Dále je třeba vzít si dokonale čistý nůž a začít ho krájet. Přesná velikost není daná, ale je důležité, aby se daný kus bez problémů dostal samotným hrdlem do sklenice. Dále je třeba, aby máslo kousek přesahovalo kraj. Ale opravdu minimálně, a to 0,5 – 1,5 centimetrů. Vyzkoušejte vše na jedné sklenici a potom už budete mít správnou velikost v oku.

Vložte do trouby

Jakmile jsou všechny kusy vašeho másla ve sklenicích, můžete již přistoupit k tomu, že dané sklenice položíte na klasický pečicí plech. Ten následně vložíte do trouby. Ta by měla být vyhřátá, ale nutnou podmínkou to není. Důležité je však zachovat správnou teplotu, která je 110 stupňů Celsia. Při této teplotě necháte sklenice s máslem v troubě zhruba 15 – 20 minut. Tedy do té doby, než bude máslo dokonale rozteklé, což je základ tohoto receptu.

Uzavřete sklenici

Je máslo dokonale rozpuštěno v každé sklenici? Pokud ano, je možné plech z trouby vyjmout. Pro zachování správného postupu je třeba si pospíšit, aby máslo nevychladlo. A co je třeba? Na sklenice umístit víčka. Buď šroubovacím, nebo klasická zavařovací. A to pochopitelně podle typu použité sklenice.

Opět do trouby

Co potom? Máslo s víčkem na sklenici patří opět do trouby. Teplotu zde neměňte, jelikož musí být opět 110 stupňů Celsia. Výrazně však prodlužte dobu, kdy zde máslo ponecháte. Bude to 45 – 50 minut. Správnou dobu poznáte podle konzistence, kdy se máslo ve sklenici rozdělí viditelně na dvě části. Bílou dole u dna a žlutou tekutější v horní čísti.

Nechte vychladnout a uložte

Čeho jste docílili? Laicky řečeno jde o zavaření másla. To nyní nechte ve sklenicích vychladnout. Poté je možné máslo uložit a skladovat. Může to být v lednici, ale může to být také sklep, nebo i spíž. Ideální je stejné místo, kde skladujete sterilovanou zeleninu, kompoty či marmelády. Takové máslo by vám mělo vydržet i 3 roky. Pokud ho dříve nespotřebujete.