David Hampl
3 prosince, 2018

Na trhu najdete různé množství a různé druhy tyčinek. Zjistíte ale, že u většiny je jejich chuť stále stejná a není s ní spojeno nic unikátního. I proto je na místě začít uvažovat nad tím, že si něco chutného připravíte doma. A tím jsou tvarohové tyčinky. A je jedno, zda se jedná o zajímavé pohoštění pro návštěvu, nebo se jedná o chuťovku, kterou si můžete dát doma u televize.

Co budete potřebovat?

Jak už zaznělo v samotném názvu, je celkem jasné, že na tvarohové tyčinky bude potřeba tvaroh. Nejde ale o jedinou ingredienci. Když ji doplníte několika dalšími, tak rázem zjistíte to, že máte k dispozici recept na tyčky, které budete opravdu milovat a které budete připravovat pravidelně. K tomu bude nutné mít:

  • 250 gramů tvarohu
  • 250 gramů másla
  • 250 gramů mouky
  • 100 gramů strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • Sůl, kmín nebo sezam

Těstem vše začíná

Jak je vidět, ingrediencí není mnoho a kladem je, že je můžete mít třeba i doma. Pokud ano, můžete ihned začít s přípravou. Recept na tvarohové tyčinky začíná tím, že si nejprve připravíte těsto. Na něho stačí mít tvaroh, máslo a mouku. Vše budete jenom míchat a těsto bude postupně vznikat. Na řadu může přijít nejenom ruční práce, ale zcela pochopitelně také kuchyňský robot, který vše jak usnadní, tak vše také zrychlí.

Připravte samotné tyčinky

Jakmile máte těsto hotové, je možné začít připravovat samotné tyčinky. A to tak, že by mělo být těsto rozváleno, a to zhruba na výšku 1 centimetr. A stejné množství těsto bude také odkrajováno, čímž vzniknou samotné tyčinky s rozměry 1 x 1 cm. Jak budou dlouhé je na vás. Mohu být delší, jako známé hradecké, ale mohou být i kratší, jako je klasika.

Umístěte na plech a dochuťte

Nyní je třeba umístit tyčinky na plech. Na něj nezapomeňte dát pečicí papír, který eliminuje možné připalování. Jakmile jsou na svém místě, vezměte si rozšlehané vejce a následně tyčinky potřete. Nejenom, to bude mít vliv na jejich dokonalou barvu. Také je zvláčníte, díky čemuž je budete moci také dochutit. A to buď hrubou solí, nebo sezamem, stejně jako kmínem. Nebo je nemusíte dochucovat vůbec. Je to na vás.

Pečte v troubě

Jaká je finální fáze přípravy? Je celkem samozřejmá, jelikož je spojena s pečením v troubě. Ideální teplota je klasických 180 stupňů Celsia. Pečte tak dlouho, dokud nebudou mít dokonalou zlatavou barvu. Až se tak stane, vyndejte a nechte zchladit na pokojovou teplotu. Potom je pravá chvíle k ochutnávce.

Sdílejte článek