Skvělou ruskou zmrzlinu si díky tomuto článku můžete vyrobit i doma! Bude chutnat tak, jako za dob vašeho mládí. A příprava? Nebudete věřit, jak je snadná!

Letní období se kvapem blíží a nutno podotknout, že většina z nás na něj čeká jako na smilování. Zima byla jako každý rok až příliš dlouhá a teplé oblečení je konečně načase po zbytek roku schovat na dno šatních skříní! Léto je plné venkovních radovánek, koupání a samozřejmě také konzumace lahodných zmrzlin, díky kterým se ochladíme během těch nejteplejších dní. Velice oblíbeným studeným dezertem je již dlouhé roky ruská zmrzlina, na které ujížděli už naše babičky. V té době se ovšem jednalo o nedostatkové zboží. Dnes je jí sice všude dostatek, ale proč bychom na druhou stranu měli zbytečně utrácet peníze, když si ji snadno můžete udělat sami doma?

Jednoduchý postup k přípravě ruské zmrzliny jsme se vám rozhodli detailně popsat v tomto článku, takže rozhodně nikam neodcházejte, protože její chuť vám za vyzkoušení jednoznačně stojí! Navíc vás příprava nebude stát v podstatě téměř žádné peníze, protože je složena pouze ze tří základních surovin!

Co budeme potřebovat k přípravě domácí ruské zmrzliny?

V dnešní době je většina produktů masové výroby na trhu nechvalně známá velkým množstvím konzervačních látek, zahušťovadel a chemikálií, které sice sníží náklady na výrobu, ale pro lidský organismus to rozhodně není nic pozitivního. Právě proto byste o výrobě domácí ruské zmrzliny neměli vůbec přemýšlet. Tímto způsobem vás žádné podobné látky nemohou ohrozit.

Čtěte také: Drahoš proti Zemanovi sice neuspěl, ale to ho nijak nezlomilo. Naopak. Stále o funkci prezidenta přemýšlí a možnost jeho další kandidatury je stále ve hře. Bude mít podle vás šanci na úspěch, nebo skončí opět poražen?

Dříve, než se začneme zabývat konkrétním postupem přípravy, je samozřejmě potřeba si ujasnit ingredience, které budeme potřebovat. Čekali jste, že se v seznamu objeví vejce? Právě naopak! Na výrobu domácí ruské zmrzliny vám postačí 200 g kondenzovaného mléka, dva kusy dortových plátů a 500 ml smetany na šlehání. Až na dortové pláty se jedná o suroviny, kterými každá domácnost naprosto běžně disponuje, takže se nemusíte obávat nějakých zběsilých nákupů.

Jak postupovat při výrobě domácí ruské zmrzliny?

Ještě než se vrhneme na samotnou přípravu studeného dezertu, je potřeba vložit dostatečně velkou misku na 30 minut do lednice nebo mrazáku. Pokud byste totiž začali šlehat krém v misce pokojové teploty, rozhodně by se vám nepovedlo ruskou zmrzlinu vytvořit do potřebného tvaru.

Až budete mít misku dostatečně vychlazenou, vyjměte si z mrazáku nebo ledničky a nalijte do ní smetanu ke šlehání. Hned na to můžete vzít do ruky mixér a začít ze šlehačky tvořit sníh. Tento proces by měl trvat přibližně pět až sedm minut, v závislosti na otáčkách mixéru. Že máte sníh hotový poznáte jednoduše tak, že mísu s obsahem vyšlehané šlehačky otočíte vzhůru nohama. Pokud vám sníh bude držet na stejném místě, máte jistotu, že jste práci odvedli dobře.

Mixér ještě nikam neuklízejte, protože jej budete potřebovat i v dalším kroku. Ten spočívá v tom, že do dostatečně vyšlehaného sněhu začnete postupně přilévat kondenzované mléko za stálého mixování. Musíte skutečně postupovat opatrně, aby se mléko adekvátně spojilo se šlehačkou. Tento krok by vám měl zabrat něco kolem jedné minuty a je potřeba jej provádět při nízkých otáčkách.

Náplň pro ruskou zmrzlinu máte připravenou, je načase připravit si formu, do které dezert následně umístíte. Na dno formy položte jeden dortový plát. Pokud je plát příliš velký, musíte je velikostně samozřejmě přizpůsobit formě, takže jej po krajích ořezejte. Na spodní plát začněte postupně nanášet vrstvu smetanového krému jednoduše do té doby, než vám všechen dojde. V posledním kroku krém přikryjte druhou vrstvou dortového plátu, kterou stejně jako v předchozím případě, velikostně uzpůsobte.

Celý výtvor je potřeba vložit na několik hodin do mrazáku. Potřebná doba tuhnutí se liší podle stupně chlazení, který máte v mrazáku nastavený. V podstatě by ale mělo stačit 4 až 6 hodin. Nyní již můžete sladký dezert podávat sobě i svým známým, kteří si jej budou určitě pochvalovat.

Dobré rady na závěr?

Ke šlehání se vyplatí zvolit smetanu s co nejvyšším obsahem tuku, protože ta se mnohem lépe šlehá. Místo kondenzovaného mléka můžete využít i mléko běžné. S pomocí něj ovšem nedostanete poctivou ruskou zmrzlinu, nýbrž nefalšovanou à la Crème brûlée. Ať už se ve výsledku rozhodnete jakkoli, jedno je naprosto jisté. Díky tomuto článku se vám podaří připravit skvělou pochoutku, které se náhražky v supermarketech ani v nejmenším nemohou rovnat. Poctivá domácí práce se zkrátka nedá ničím nahradit, protože jedině tak máte jistotu v tom, z jakých surovin se pokrm skládá.

Určitě si tento recept nenechávejte jen pro sebe a podělte se o něj se svými známými, kteří vám za skvělou inspiraci budou zaručeně klečet u nohou.