Slané placky, které si zamilujete nejenom vy, ale i celá vaše rodina

Nemusí to být nutně jenom něco sladkého, co si můžete doma jednoduše připravit a tak pohostit celou rodinu. Hitem se poslední dobou stávají také různé tipy na slané pokrmy, které jasně ukazují, jak výjimečně dobré mohou být. A jeden takový po vás máme. Jedná se o unikátní slané placky, které zaujmou hlavně svou chutí, která je sice netradiční, ale rozhodně velmi dobrá.

Nejde o tuzemský recept

Pokud si myslíte, že recept na slané placky pochází z tuzemské kuchyně, z doby našich babiček, není tomu tak. V té době sice také bylo populárních mnoho jídel na této bázi, ale tento recept pochází ze zahraničí. Zajímavostí je, se nejedná o nijak známou oblast, jako tomu je u celé řady jiných receptů. V tomto případě jde o Kavkaz. I když tamní kuchyně není zase až tak známá, je třeba říci, že recept na tento sýrový koláč odtud pochází a jenom ukazuje na to, že je nejvyšší čas se o místní přípravu jídel začít zajímat.

Zaujme jednoduchost

Kladem není jenom chuť, kterou tato sýrová placka má. Kladem je také jednoduchá příprava. To se podepisuje na faktu, že placku zvládne i ten, kdo s vařením nemá zase až tak velké zkušenosti. Také se to podepisuje na faktu, že jde o celkem oblíbené jídlo, pokud chcete něco připravit doslova na poslední chvíli, ale dochází vám inspirace.

Čtěte také: Smíchejte kondenzované mléko, 2 vejce, mouku a připravte si lahodnou pochoutku s chutí z dětství

Co budete potřebovat?

Už samotný výčet jednotlivých ingrediencí jasně směřuje k tomu, že nebude potřeba nic složitého. Vychází to i z oblasti původu, kde se často vaří jenom z několika surovin, které jsou aktuálně dostupné. Když se podíváme na tyto slané placky, je třeba si na ně připravit:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 1 lžíci bílého jogurtu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kuchyňské soli

Toto je vše, co je nutné na přípravu samotného těsta. Tím se jenom potvrzují naše slova o tom, že se jedná o placky celkově nenáročné na přípravu, ale i na suroviny. Dále je třeba připravit si další věci, které jsou spojeny s celkem unikátním dochucením daných placek. V tomto případě mluvíme o potřebě mít:

  • 400 gramů mascarpone
  • 1 lžíci másla
  • Koriandr, petržel, kopr a další aromatické bylinky

Placky se podávají s dipem

Výše je zmíněno, co vše je potřeba na tvorbu samotných placek. Pokud se podíváme na jejich konzumaci, tak se nejedí samotné, ale namáčí se do dipu. Nebo pokud chcete, tak se namáčí do omáčky. K té také není potřeby nic složitého, jelikož se připravuje z bílého jogurtu, jehož zbytek nepřijde nazmar. Dále je potřeba už jenom česnek a dále také několik druhů bylinek, které jsou potřeba už na samotnou placku.

Nejprve těsto na placky

Už podle výčtu ingrediencí jde celkem jasně poznat to, že samotné těsto na placky není nijak složité připravit a že stačí smíchat dané suroviny. Nejprve by to měl být bílý jogurt s jednou sodo. Zde je třeba nechat kombinaci chvíli odstát, aby došlo k tomu, že se soda skutečně rozpustí. Mezi tím se může smíchat mouka a sůl. Následně se vše spojí a nastává takzvaná ruční práce. Tedy postup založený na tom, že je třeba připravit samotné těsto. To by mělo být jak dokonale hladké, tak je třeba také to, aby bylo dokonale elastické. Jakmile je hotové, vloží se do mísy a nechá se při pokojové teplotě 10 – 20 minut odpočinout.

Připravte si sýrovou náplň

Mezi tím, co těsto odpočívá, je na místě připravit si onu sýrovou náplň. I tady musíme jasně říci, že se nejedná o žádnou komplikaci, jelikož základem bude jenom smíchání všech ingrediencí dohromady. Vezme se mascarpone, se kterým se smíchá povolené máslo a následně dojde i na nasekané bylinky podle chuti. I toto nechte pár minut při pokojové teplotě, díky čemuž se jednotlivé chutě jenom propojí.

Nachystání placek

Samotné těsto by již mělo být uleželé a tak přichází ten pravý čas na přípravu placek. Celé těsto je ideální rozdělit si na zhruba 6 jednotlivých díl, díky čemuž vzniknou placky, které budou mít na průměr nejméně 10 centimetrů. Ty je třeba z těsta postupně vytvarovat, a to nejprve rukou. Následně na každý kousek patří stejné množství náplně. I tu je tedy vhodné rozdělit na 6 dílů a následně každý z nich na danou zatím jenom ručně připravenou placku vložit.

Následně je třeba placku takzvaně zavřít. A to tak, že se náplň zavře do samotného středu. V tu chvíli se vezme do rukou váleček, pomocí kterého se z daného kousku placky vyválí větší, která bude mít velikost zhruba jako klasický mělký talíř.

Pečení na pánvi

Ideální postup je ten, že se placky pečou na pánvi, kde by mělo být skutečně jenom úplné minimum oleje. Oheň by měl být mírný, aby nedošlo k připálení. Optimální doba, která je spojena s pečením je zhruba 2,5 – 4 minuty z každé strany.