David Hampl
5 prosince, 2018

Koblihy jsou velmi dobrou snídaní, ale jsou i dobrou možností, jak se dá zajímavě mlsat po celý den. Je jasné, že kdo na ně má chuť, může vyrazit buď do obchodu, nebo má možnost si dát koblihu doma, připravenou podle receptu. Co je s koblihami obecně spojováno, to není jenom jejich zajímavá chuť. Jedná se také o legendu, jak typický donut vznikl. Hlavní roli v tom měl námořník. Loď, která byla řízena Hansonem Gregorym se dostala do bouře. On musel oběma rukama pevně držet kormidlo.

A jelikož zrovna jedl kulatý koláč, nevěděl, kam s ním. Rychle si ho napíchl právě na kormidlo. Po bouři ho vzal opět do ruky a bylo jasné, že tvar, který bude kobliha mít, je na světě. Takto vznikl samotný donut, který si budete moci udělat i doma.

Chutné koblihy z kondenzovaného mléka mají dlouhou historii

Možná se jim ještě neříkalo ani koblihy, ani se jim neříkalo donuty, ale pokud jde o ingredience a postup přípravy, tak musíme říci, že lze daný recept najít v celé řadě starých kuchařek. Můžete se zeptat i svých babiček, které jistě potvrdí, že koblihy z kondenzovaného mléka připravovaly a že je znají. Když v minulosti zůstaneme, tak musíme říci, že nejznámější podoba byla spojena s malými kuličkami, které se z daného těsta tvořily.

Co budete na koblihy z kondenzovaného mléka potřebovat?

Pojďme se podívat na recept, kde je pochopitelně nutné začít hlavně seznamem ingrediencí. Zde je hlavním unikátem to, že není použito klasického mléka, ale je zde použito toho kondenzovaného. To má velmi zajímavý vliv na chuť, která je mnohem lepší, než je tomu u koblihy klasické. Na tyto si přiopravte:

  • 1 plechovku kondenzovaného mléka
  • 2 vejce
  • Mouku
  • Špetku soli
  • Jedlou sodu
  • Olej
  • Moučkový cukr

Nejprve nachystejte těsto

To první, co budete muset udělat, to je příprava samotného těsta. Nejprve začněte šlehat vejce a potom k nim přidejte další suroviny. Tedy kondenzované mléko, ale také špetku soli, mouku a trochu jedné sody. Těsto je třeba adekvátně zpracovat, aby mělo takovou konzistenci, která se nebude lepit. Zároveň je na místě, aby se těsto i lehce táhlo. To je ideální struktura.

Vyválejte těsto na šišky

Jakmile je těsto hotové, již z něho můžete vyválet šišky. Je to podobné, jako když děláte bramborové špalíky. Ideálně ručně z něho vyválíte hada, který bude mít podobný průměr, jako mají klobásy. Takto zpracujte veškeré těsto na několik šišek, které budete následně řezat. Z každou šišku je třeba nakrájet zhruba na kousky, které budou mít 2 – 3 centimetry.

Připravte kuličky

Nyní mají koblihy z kondenzovaného mléka zatím ještě jenom tvar špalíků. Vy však potřebujete, aby měly tvar kuliček. Zde se neobejdete bez ruční práce a tak je na místě každý kousek vytvarovat do kuličky. Sice tedy nejde o typický tvar koblihy, ale to vůbec nevadí. Kdo však chce, může si tvar modifikovat podle toho, jak mu to vyhovuje.

Smažte v dostatečné vrstvě oleje

Jak koblihy z kondenzovaného mléka připravit? Už stačí jenom hlubší pánev, do které je třeba nalít dostatečné množství oleje. Větší vrstvy se rozhodně nemusíte obávat, jelikož není na škodu. Jakmile je olej horký, postupně do něho dávejte jednotlivé kuličky a smažte je takzvaně dozlatova. Potom je přendejte na talíř s ubrouskem, který dokáže vsáknout přebytečný olej.

Následně počkejte, až trochu vychladnou. Konzumovat je můžete jak vlažné, tak i studené. V obou případech chutnají opravdu skvěle. Samozřejmě nezapomínejte také vylepšit jejich vzhled, a to tak, že je posypete, nebo je přímo obalíte v moučkovém cukru. Tím zajistíte i to, že budou mít dokonalou sladkou chuť.

Sdílejte článek