Snadný, rychlý a neuvěřitelně chutný. Přesně takový je dort z oplatků. Díky nim zaujme nejenom to, že ho zvládnete bez pečení. Nadchne i chuť, stejně jako bohatá škála možností. Které jsou TOP?

Oplatkový dort patří mezi ty dezerty, po kterých se prostě jen zapráší. Zejména děti jej naprosto zbožňují a mohou se po něm doslova utlouct. Může se zdát, že dort z oplatek není vůbec těžké udělat, ale platí to jen částečně. Vše závisí na zvolené náplni. Musí dobře chutnat, být vyvážená a také mít vhodnou konzistenci, která zaručí, že se dort nesesype a bude dobře držet. A dobrou zprávou také je, že náplň nemusí být jen sladká, takže i pro masožravce se může najít řešení. Dnes si ukážeme recepty na několik nejoblíbenějších oplatkových dortů a vy sami si vyberte, který ještě dnes vyzkoušíte. Chutnat vám budou určitě všechny.

Pudinkový dort

Na přípravu tohoto oplatkového dortu budete potřebovat jen minimum ingrediencí:

  • 8–10 oplatkových plátů
  • 300 ml mléka a 300 g kondenzovaného mléka
  • 3 žloutky
  • 70 g másla
  • vanilín, 2 lžíce mouky

Mouku smíchejte s vanilkou a pečlivě vmíchejte žloutky. Přilejte mléko a nechte ohřívat na mírném plameni, dokud celá směs nezhoustne. Poté přidejte máslo a opět řádně rozmíchejte. Nechte vychladnout a do směsi přilijte kondenzované mléko. Vymíchejte do hladké pěny. Postupně poté prokládejte jednotlivé oplatkové pláty připraveným krémem tak, aby vrchní vrstva byla pokryta krémem. Můžete dozdobit nasekanými ořechy nebo nastrouhanou čokoládou. Dezert nechte ztuhnout a poté servírujte. Oplatky se krásně nasáknou krémem a dort bude vláčný a chutný.

Čtěte také: Byl to nenapravitelný žák, který šikanoval nejenom své spolužáky, ale který dělal peklo také učitelům. Nic na něho nezabíralo, až se jednou ve třídě objevil jeho otec. A ten mu dal před ostatními pořádnou lekci. Co se stalo?

Čokoládový dort

Příprava čokoládového dortu není o nic složitější. Připravte si tyto ingredience:

  • 8-10 oplatkových plátů
  • 200 g másla
  • 50 g čokolády a dvě lžíce kakaa
  • 150 g cukru
  • 120 ml mléka

Ve tlustostěnném hrnci smíchejte cukr, kakao a mléko. Postavte na mírný plamen a nechte směs provařit. Do směsi přidejte na kostky nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Směs odstavte z plotny a nechte vychladnout. Přimíchejte poté rozpuštěné máslo a opatrně vmíchejte dvě lžíce mouky, aby nevznikly hrudky. Pláty oplatků opět prokládejte krémem a vrch můžete posypat nasekanými ořechy nebo nahrubo nastrouhaným kokosem. V lednici nechte alespoň dvě hodiny zatuhnout a poté můžete servírovat.

Dort se sleďem

Možná ryby nepatří k vašim oblíbeným jídlům, ale v tomto dortu by vám mohly konečně zachutnat. Tato varianta slaného dortu je oblíbená jako party pochoutka nebo jako skvělé jídlo na zahradní party s grilováním. Není těžké jej připravit, a přitom většině lidí zachutná. A možná ani neuhádnou, že je uvnitř sleď. Přebývají-li vám doma nějaké rybí konzervy, můžete je takto snadno a chutně zužitkovat. Na přípravu tohoto dortu budete potřebovat:

  • 6-7 oplatkových plátů
  • 300 g solených filet ze sledě (nebo i jiné ryby)
  • 500 g žampionů, 1 cibule, 1 mrkev
  • 250 g majonézy a 100 g eidamu

Mrkev nejprve uvařte ve vodě a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Smíchejte filety s nadrobno nakrájenou cibulí a řádně promíchejte. Přidejte nastrouhanou mrkev a na oleji jemně opražené žampiony. Vše dejte do mixéru a rozmixujte zcela najemno, aby vznikla tuhá pasta. Dort vytvoříte tak, že nejprve začnete s oplatkovým plátem, na něj přijde část sleďové pasty, poté opět plát oplatku, majonéza, oplatek, pasta, a tak pokračujeme až do konce. Vršek můžete posypat nadrobno nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou. Nechte zatuhnout v lednici a poté servírujte.

Líbí se vám tyto recepty? Můžete být originální a vytvořit si svůj vlastní oplatkový dort se surovinami, které máte rádi, Fantazii se meze nekladou, je jen na vás co do dortu přijde. Můžete zkoušet recepty metodou pokus – omyl a časem určitě vychytáte recept, který je zcela dokonalý. Zkoušejte sladké i slané varianty, je to vděčný typ pokrmu, který se jen tak neomrzí.