David Hampl
4 června, 2020

Smažený řízek, ryba nebo sýr, jsou pochoutkami mnoha lidí a každý den se jich po světě připravují stovky, ne-li tisíce. Smažené potraviny jsou cítit velmi daleko, čehož samozřejmě využívají restaurace, které na to lákají hosty zvenku. Vůni smaženého jídla ucítí snad každý. Někomu voní, někomu smrdí a někdo tuto vůni přímo miluje. Jakmile ji ucítí, dostane na smažené jídlo chuť. Patříte k nim také? Jsou ovšem lidé, kteří zápach smaženého jídla nemají rádi, nicméně jim občas nezbývá, než toto jídlo pro své blízké udělat nebo zákazníky udělat. Jistě víte, že když stojíte celý den u plotny, na které se smaží, večer asi moc nevoníte. Stejně tak nevoní ani kuchyně, ve které se to všechno odehrává. Dnes si ukážeme pár užitečných triků, jak se nepříjemného zápachu ze smažení zbavit.

Vyřeší to ocet

První trik je velmi jednoduchý a prakticky nejlepší. Potřebujete k němu jen ocet, pánev s vodou a ručník. Jakmile dosmažíte své jídlo a zápach je všude kolem vás, nalijte do pánve vodu, pánev dejte na oheň a nechte smažit. Následně do vody v pánvi přilejte ocet a nechejte octové destiláty rozproudit po kuchyni. Zavřete k tomu oknu. Poté okno otevřete a dlouho větrejte.

Pryč s rybím zápachem

V případě, že jste smažili rybu, může být zápach opravdu velmi nepříjemný. I zde je způsob, jak se ho zbavit. Do pánve dejte trochu vody, do níž následně přidejte oloupanou kůru z citronů a pomerančů. Doporučuje se také přidat skořici nebo zázvor. Nechte ohřívat, a pára se postupně o zápach postará.

Praktické triky do kuchyně

Do pánve se studeným olejem můžete také vložit několik plátků jablka nebo petrželky. V případě smažení ryby, dejte vedle pánve s olejem hrnec s vodou a octem. Výpary se postarají o nepříjemný zápach. Nemáte-li rádi ocet, přidejte místo něj hřebíček do horké vody. Nechcete-li, aby vaše jídlo smrdělo po oleji, zakápněte ho citronovou šťávou. Vyzkoušejte triky při dalším smažení.

Sdílejte článek