David Hampl
27 listopadu, 2018

Jakmile vyzkoušíte tento recept, tak si můžete být jisti tím, že už nikdy nebudete chleba kupovat, jelikož si ho budete vždy jenom péct doma. Pokud jste to někdy zkoušeli a nebyl dokonalý, je to mnohdy tím, že jste neměli ten pravý recept. Podívejte se s námi na to, jak připravit takový domácí chléb, díky kterému už nikdy do obchodu nepůjdete.

Co budete potřebovat?

Z čeho se dnes peče chleba, to většina lidí zná a tak se není třeba obávat žádných složitostí, ani pokud jde o množství ingrediencí, které bude nutné si připravit. Jejich výčet je v podstatě klasický a jedná se primárně o tyto:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 500 mililitrů vody
  • 40 gramů droždí
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky cukru

Vše začíná kváskem

Ten je patrně tím nejkomplikovanějším, pokud dojde k tomu, že se rozhodnete si domácí chléb upéct. Kvásek vznikne tak, že droždí rozmícháte s trochou vody, aby bylo vláčné. Potom se přidá cukr a dojde k tomu, že se nádoba dá na 30 – 60 minut na teplé místo. Pokud nemáte, nechte ji ohřívat třeba v klasické troubě.

Poté připravujete těsto

Jakmile je hotový samotný kvásek, můžete začít s přípravou těsta. A to tak, že mouku nejprve promícháte se solí a potom začnete postupně přidávat právě k samotnému kvásku. Dbejte na to, aby bylo těsto dobře promíchané. Pokud má příliš tuhou konzistenci, pomůžete si trochou vody. Pokud je naopak příliš řídké nebo se zbytečně hodně lepí, je na místě použít ještě více mouky. V míchání těsta vám může dobře pomoci třeba i kuchyňský robot. Jakmile je dosaženo optimální konzistence, můžete dát těsto opět do tepla kynout, na dobu nejméně 30 minut

Samotné pečení

Je vidět, že příprava domácího chleba není složitá, jelikož po vykynutí už si jenom vytvarujete bochník podle svého přání. Může být jak klasický oválný, tak se může jednat také o bochník, který bude mít tvar kulatý. Ten následně položíte na plech, který vložíte do středu trouby, která byla vyhřátá na 220 stupňů. Ideální doba pečení je zhruba 30 minut. Ke konci pozorujte stav kůrky a v případě potřeby dobu zkraťte, nebo prodlužte.

Po upečení chléb z trouby vyjměte a nechte ho chladnout při pokojové teplotě. Až na něm udržíte ruku, můžete si poprvé ukrojit a vychutnat si to, že domácí chléb je úplně jiný, než ten kupovaný v obchodě.

Sdílejte článek