Špinavý a mastný sporák zohaví každou kuchyni. Proto přicházíme s řešením! Je až překvapivě jednoduché a nepotřebujete k němu žádný drahý kupovaný čistič. Co pomůže lépe?

Sporáky jsou nejčastější výbavou každé kuchyně. Vždyť přece v kuchyni se vaří, takže je potřeba vařit na něčem. Občas se ale může stát, že sporák, který se netěšil pravidelné úpravě, na sobě bude mít připečené zbytky, které prostě a jednoduše nejdou sundat. A to ať se snažíte, jak chcete. Takový sporák například můžete koupit spolu s novou chalupou nebo i domem a chcete jej dále používat, protože je funkční a byla by škoda jej vyhodit.

Není nic horšího

Mastný sporák se zaschnutými zbytky je opravdu horor. Každá žena ví, že sporák je potřeba umýt co nejdříve po každém vaření, hned jak sporách zchladne. Protože jinak se jeho údržba stává čím dál horší. A vlastně platí to všeobecně: čím déle se úklid odkládá, tím je pak namáhavější. Léty zaschlá špína je vůbec to nejhorší, s čím se může hospodyňka potýkat. Tím spíš, když už si s ní neporadí ani klasické čisticí prostředky. Co s takovou špínou?

Poradíte si snadno s dostupnými ingrediencemi

Kdo se už někdy pokoušel vyrobit si vlastní čistící prostředky, možná ho napadne pár věcí – citrónová šťáva, jablečný ocet, jedlá soda. To všechno jsou mocní pomocníci v domácnosti na tu nejhorší špínu. A s některými z nich se seznámíte i v péči o zašlý sporák. Navíc se připravený čistič dá použít také například na koupelnové dlaždičky, vanu či umývadlo. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, nedáte na něj dopustit.

Čtěte také: 15 skvělých vychytávek, které Vám mohou „zachránit“ život!

V čem je to kouzlo?

Jak už jsme naznačili, všechno spočívá ve složkách. Vyrobte si tedy svůj vlastní saponát. Použijte na něj následující ingredience:

  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva,
  • 3 lžíce jablečného octa (lze nahradit jakýmkoli alkoholem),
  • 2 lžíce čistícího prášku,
  • saponát,
  • ¼ šálku univerzálního čistícího prostředku.

Rychlý postup přípravy

Začněte tak, že si vezmete starý hrnec a nalijete do něj vodu ve výšce cca 6 centimetrů ode dna. Přidejte jablečný ocet a dobře promíchejte. Do tohoto roztoku dejte hořáky a vařte po dobu asi 10 minut. Poté odstavíme a necháme je ve vodě do vychladnutí. Tato doba by měla být dostatečná k tomu, aby ta největší špína povolila a sama se odlepila. Na zbylou špínu, která na hořácích bohužel zůstane i nadále, je potřeba použít drátěnku se saponátem. Špína jde krásně dolů, téměř sama.

Čas vyčistit tlačítka sporáku

Tlačítka každého sporáku je možné vyjmout. Tak to udělejte. Tyto tlačítka také namočíme, tentokráte ale do jiného roztoku a také na kratší dobu. Takže nejprve je potřeba připravit si roztok. Do teplé vody dejte dvě lžíce kypřícího prášku, dvě lžíce saponátu a čtvrt šálku univerzálního čistícího prostředku (na značce nezáleží). Pořádně promíchejte a poté vložte tlačítka sporáku. Nechte pět minut ponořené. Poté je vyjměte a dočistěte houbičkou. Opět: špína půjde krásně dolů bez jakékoli zvýšené námahy.

Zbývá vydrhnout samotný sporák

Octovou směs, kterou jste použili na čištění hořáků můžete použít i na vyčištění zašlého sporáku. Naneste ji v malé vrstvě na sporák a drátěnkou čistěte. Mělo by to jít poměrně snadno. Pokud se vše ihned nevyčistí, pak bude potřeba použít ještě i kypřící prášek. Ten naneste na suchý sporák a vlhkou houbičkou jej roztírejte po celém povrchu špinavého sporáku. Špína bude povolovat a uvolňovat se.

Vše krásně čisté

Výsledkem tohoto postupu bude krásný sporák, který bude vypadat jako nový! Vyzkoušejte tento postup i vy, a to nejen na sešlý sporák, ale také při pravidelné údržbě. Úklid sporáku už pro vás bude téměř bez jakékoli námahy. Stojí za to, tento postup vyzkoušet, budete jistě mile překvapeni.