Sýr už dávno není jenom eidam. Možných druhů existuje více než dost a tak má každý možnost vybrat si ten, který mu nejvíce chutná. Řada sýrů pochází z Itálie a tím, který je pro danou oblast typický, je rozhodně mozzarella. Tu sice můžete kopit v obchodě, ale jestliže hledáte skutečnou kvalitu, uděláte lépe, pokud ji raději vyrobíte doma. Nebojte, nejde o nic složitého, jelikož za 1 hodinu můžete mít připravený sýr, který si stoprocentně zamilujete.
Jeden z nejjednodušších receptů na sýr
Pokud si myslíte, že výroba sýra je jakkoliv složitá, tak tomu rozhodně není. A to jak pokud jde o časovou náročnost, tak pokud jde o použité suroviny. O tom se přesvědčíte i nyní, v tomto receptu. A právě jednoduchost je důvodem, proč bude sýr chutnat tak, jak by chutnat měl. Tedy proč bude chutnat správně. Docílíte té pravé přírodní chuti. Nikoliv té, kde jsou cítit různé náhražky, které tento výborný sýr degradují.
Co budete potřebovat?
Rozhodně vás soupis surovin překvapí, jelikož pro někoho mohou být takzvaně netradiční a ne úplně běžné. Nijak se nad nimi nepodivujte. Až bude vaše mozzarella hotová, tak zjistíte, že dané suroviny jsou opravdu ty,. Které lze označit za suroviny správné. A co budete k výrobě potřebovat?
- ½ lžičky kyseliny citronové
- 4 litry plnotučného mléka
- 1 lžičku soli
- Syřidlo
Nejprve nachystejte dva roztoky
Jdeme na přípravu. K ní budete potřebovat dvě sklenice, které naplníte zhruba z ¼ běžnou vodou z kohoutku. Do jedné sklenice nasypete kyselinu citronovou, kterou je zde třeba důkladně rozpustit. Do druhé sklenice dáte syřidlo, které zde také důkladně rozpustíte. Obě dvě sklenice dáte stranou a budete pokračovat v dalších fázích receptu.
Připravte si mléko
Nyní je čas na přípravu mléka. Tu nalijete do hrnce a pomalu ho začnete zahřívat. Nemělo by být ani příliš studené, ani by se nemělo vařit. Má být optimálně teplé, ideálně do 50 stupňů Celsia. Jakmile dosáhnete teploty, se kterou budete spokojeni, vlijete do mléka obsah první skleničky. A to té, ve které je voda s kyselinou citronovou. Po nalití je třeba mléko důkladně promíchat. V tuto chvíli uvidíte, že se vám mléko začne pomalu srážet. To je důkazem toho, že postupujete správně a děje se to, co má.