Stačí 1 hodina a vyrobíte si domácí mozzarellu, které se ty z obchodů nedokážou rovnat! -
Menu

Stačí 1 hodina a vyrobíte si domácí mozzarellu, které se ty z obchodů nedokážou rovnat!

Sýr už dávno není jenom eidam. Možných druhů existuje více než dost a tak má každý možnost vybrat si ten, který mu nejvíce chutná. Řada sýrů pochází z Itálie a tím, který je pro danou oblast typický, je rozhodně mozzarella. Tu sice můžete kopit v obchodě, ale jestliže hledáte skutečnou kvalitu, uděláte lépe, pokud ji raději vyrobíte doma. Nebojte, nejde o nic složitého, jelikož za 1 hodinu můžete mít připravený sýr, který si stoprocentně zamilujete.

Jeden z nejjednodušších receptů na sýr

Pokud si myslíte, že výroba sýra je jakkoliv složitá, tak tomu rozhodně není. A to jak pokud jde o časovou náročnost, tak pokud jde o použité suroviny. O tom se přesvědčíte i nyní, v tomto receptu. A právě jednoduchost je důvodem, proč bude sýr chutnat tak, jak by chutnat měl. Tedy proč bude chutnat správně. Docílíte té pravé přírodní chuti. Nikoliv té, kde jsou cítit různé náhražky, které tento výborný sýr degradují.

Co budete potřebovat?

Rozhodně vás soupis surovin překvapí, jelikož pro někoho mohou být takzvaně netradiční a ne úplně běžné. Nijak se nad nimi nepodivujte. Až bude vaše mozzarella hotová, tak zjistíte, že dané suroviny jsou opravdu ty,. Které lze označit za suroviny správné. A co budete k výrobě potřebovat?

  • ½ lžičky kyseliny citronové
  • 4 litry plnotučného mléka
  • 1 lžičku soli
  • Syřidlo

Nejprve nachystejte dva roztoky

Jdeme na přípravu. K ní budete potřebovat dvě sklenice, které naplníte zhruba z ¼ běžnou vodou z kohoutku. Do jedné sklenice nasypete kyselinu citronovou, kterou je zde třeba důkladně rozpustit. Do druhé sklenice dáte syřidlo, které zde také důkladně rozpustíte. Obě dvě sklenice dáte stranou a budete pokračovat v dalších fázích receptu.

Připravte si mléko

Nyní je čas na přípravu mléka. Tu nalijete do hrnce a pomalu ho začnete zahřívat. Nemělo by být ani příliš studené, ani by se nemělo vařit. Má být optimálně teplé, ideálně do 50 stupňů Celsia. Jakmile dosáhnete teploty, se kterou budete spokojeni, vlijete do mléka obsah první skleničky. A to té, ve které je voda s kyselinou citronovou. Po nalití je třeba mléko důkladně promíchat. V tuto chvíli uvidíte, že se vám mléko začne pomalu srážet. To je důkazem toho, že postupujete správně a děje se to, co má.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Stačí málo a můžete vykouzlit skvělý makový závin. Nepoužijete klasické…

Pečení s mákem je populární v mnoha zemích světa, ale především ho mají rádi v Polsku. Nicméně i u nás…
RECEPTY

Budete překvapení, jak skvělá grilovačka může být s použitím hub,…

Následující recept zničí všechny vaše stereotypy, co se vaření týče. Za prvé dokazuje, že  lze vařit nejen na grilu. Za druhé,…
RECEPTY

Klasický chleba jistě znáte, věděli jste ale, že existuje také…

Klasický chléb zná téměř každý. Koupíte ho v jakémkoliv obchodě v několika různých variantách, které se liší velikostí, tvarem, ale i přísadami,…
RECEPTY

Už jste vyzkoušeli avokádo? Pokud ne, není důvod se ho…

Nabídka ovoce a zeleniny na pultech obchodů už dávno není tak omezená, jako tomu bylo v minulosti. Naopak je stále pestřejší.…
RECEPTY

Budete překvapeni, jaká různá těsta na smažení lze využít. Podívejte…

Jedním z nejčastějších způsobů na úpravu ryb je smažení. Nejde zrovna o zdravé pokrmy, nicméně pokud si pochutnáte na klasickém smaženém…
RECEPTY

Tento dort původně vznikl jenom jako pokus spojený se smícháním…

Zajímavé je, že některé recepty na skutečné delikatesy vznikají spíše náhodou. Toho je jasným příkladem i tento unikátní dort. Ten…