David Hampl
23 ledna, 2019

Sýr už dávno není jenom eidam. Možných druhů existuje více než dost a tak má každý možnost vybrat si ten, který mu nejvíce chutná. Řada sýrů pochází z Itálie a tím, který je pro danou oblast typický, je rozhodně mozzarella. Tu sice můžete kopit v obchodě, ale jestliže hledáte skutečnou kvalitu, uděláte lépe, pokud ji raději vyrobíte doma. Nebojte, nejde o nic složitého, jelikož za 1 hodinu můžete mít připravený sýr, který si stoprocentně zamilujete.

Jeden z nejjednodušších receptů na sýr

Pokud si myslíte, že výroba sýra je jakkoliv složitá, tak tomu rozhodně není. A to jak pokud jde o časovou náročnost, tak pokud jde o použité suroviny. O tom se přesvědčíte i nyní, v tomto receptu. A právě jednoduchost je důvodem, proč bude sýr chutnat tak, jak by chutnat měl. Tedy proč bude chutnat správně. Docílíte té pravé přírodní chuti. Nikoliv té, kde jsou cítit různé náhražky, které tento výborný sýr degradují.

Co budete potřebovat?

Rozhodně vás soupis surovin překvapí, jelikož pro někoho mohou být takzvaně netradiční a ne úplně běžné. Nijak se nad nimi nepodivujte. Až bude vaše mozzarella hotová, tak zjistíte, že dané suroviny jsou opravdu ty,. Které lze označit za suroviny správné. A co budete k výrobě potřebovat?

  • ½ lžičky kyseliny citronové
  • 4 litry plnotučného mléka
  • 1 lžičku soli
  • Syřidlo

Nejprve nachystejte dva roztoky

Jdeme na přípravu. K ní budete potřebovat dvě sklenice, které naplníte zhruba z ¼ běžnou vodou z kohoutku. Do jedné sklenice nasypete kyselinu citronovou, kterou je zde třeba důkladně rozpustit. Do druhé sklenice dáte syřidlo, které zde také důkladně rozpustíte. Obě dvě sklenice dáte stranou a budete pokračovat v dalších fázích receptu.

Připravte si mléko

Nyní je čas na přípravu mléka. Tu nalijete do hrnce a pomalu ho začnete zahřívat. Nemělo by být ani příliš studené, ani by se nemělo vařit. Má být optimálně teplé, ideálně do 50 stupňů Celsia. Jakmile dosáhnete teploty, se kterou budete spokojeni, vlijete do mléka obsah první skleničky. A to té, ve které je voda s kyselinou citronovou. Po nalití je třeba mléko důkladně promíchat. V tuto chvíli uvidíte, že se vám mléko začne pomalu srážet. To je důkazem toho, že postupujete správně a děje se to, co má.

Přidejte syřidlo

Jakmile bude mléko viditelně sražené, je na čase vzít si sklenici číslo dvě, ve které je rozpuštěn syřidlo. Ta přijde stejně jako ta první do hrnce s mlékem. A to ve chvíli, kdy bude teplota okolo 40 stupňů Celsia. Nyní udělejte jenom pár pohybů na promíchání a již se o danou směs nijak nestarejte. Sundejte ji ze sporáku a nechte ji po dobu zhruba 5 minut odpočívat.

Nachystejte vodní lázeň

Mezi tím, co vám směs sýra odpočívá, je na místě připravit si vodní lázeň s čistou vodou. Tu zahřejte na teplotu, která bude 60 stupňů Celsia. I tato teplota je celkem důležitá, jelikož bude mít vliv na konzistenci i chuť sýra. Když jste této teploty již dosáhli, udržujte ji a můžete se začít opět věnovat pomalu se tvořícímu sýru, ze kterého se již viditelně oddělila syrovátka.

Sýr přeceďte a vložte do vodní lázně

Nyní vezměte cedník a přes ten přelijte směs mléka, kde se již začíná sýr pomalu tvořit. Veškerá syrovátka a přebytečná voda protečou cedníkem pryč. Naopak tuhá hmota, tedy základ vašeho sýru zůstává tam, kde má být. Tedy v cedníku. S ním nijak výrazně nehrkejte, ani směs nemíchejte. Jenom ji vložte do hrnce s čistou vodou, která má doporučených 60 stupňů Celsia. V této lázni ho necháte po dobu zhruba 5 minut odpočinout.

Osolte a vytvarujte

Následuje opět druhá fáze cezení, která je stejná, jako ta první. Přelijte přes cedník a nechte přebytečnou vodu dobře okapat. Nyní už můžete sýr přesunout z cedníku na prkénku. Zde ho lehce posolte a můžete ho začít tvarovat. Je to stejné, jako když děláte jakékoliv těsto. Vaše snaha by měla být spojena s vytvořením klasických bochánků, ve kterých se mozzarella prodává. Zkusit však můžete i alternativu v podobě menších kuliček, nebo třeba tyčinek. Je na vás, co zvolíte.

Dejte do lednice

Když máte sýr vytvarovaný do požadované podoby, již stačí dodržet poslední fázi požadované přípravy. A tou je jeho vychlazení. Zde není třeba hledat jakékoliv složitosti. Sýr jednoduše dejte na několik hodin do lednice. Potom ho můžete vyjmout, kousek odkrojit a ochutnat. Uvidíte, že tato mozzarella je skutečně dokonalá.

Sdílejte článek