David Hampl
10 června, 2019

Nepečené dezerty skýtají mnoho výhod. V letních měsících mezi ně rozhodně patří i to, že v parném a horkém počasí nemusíte stát u sálající trouby. Navíc, když trouba zůstane občas vypnutá, určitě vám na konci měsíce poděkuje i vaše peněženka. Nepečené dezerty jsou rychlé, jednoduché a lákavě osvěžující.

Nepečený dort s čerstvým ovocem

Jen málokdo nemá rád moučníky s ovocem. Nejen, že příjemně osvěží, ale navíc se ještě můžeme pochválit, že myslíme na své zdraví, když jsme do jídelníčku přidali tolik vitamínů.

Hlavní výhody nepečených dezertů jsou:

  • Rychlost přípravy
  • Čerstvé suroviny
  • Jsou zdravější
  • Jsou ekonomičtější i ekologičtější

Suroviny, které bystě měli mít po ruce

Na tento nepečený recept budete potřebovat několik zásadních ingrediencí. V žádném případě byste si neměli zapomenout nachystat 250 g másla, 1 l mléka, 200 g moučkového cukru, 200 g krupice a 3 žloutky, 20 g želatiny, 150 g kulatých piškotů a balení kakaa. Z ovoce budete potřebovat broskve (můžou být i konzervované) a plátky kiwi.

Množství cukru si můžete samozřejmě upravit podle své chuti. Pokud máte raději méně sladké dezerty, můžete na množství cukru ubrat. Důležitá bude i želatina. V ideálním případě zvolte takový druh, s kterým máte již dobré zkušenosti. Pokud s ní nejste zvyklí pracovat, striktně dodržujte návod na její přípravu (uvedený na balení).

Jak neupéct dort

Recept začíná poměrně netypicky – nejdříve je totiž potřeba připravit klasickou dětskou krupici. Tu získáte tak, že krupici přidáte do horkého mléka a za stálého míchání necháte zhoustnout. Nezapomeňte vzniklou kaši osladit podle toho, jak moc jste zvyklí sladit.

Připravte si i žloutkovou směs. Tu připravíte tak, že máslo smícháte s cukrem a přidáte žloutky. Celou směs pečlivě promíchejte do hladka, aby v ní nezůstaly nežádoucí hrudky. Vymíchanou žloutkovou směs přidejte ke krupicové kaši a opět pečlivě vymíchejte. Hladkou směs oddělte na dvě stejně velké poloviny. Do první části směsi přidejte kakao – množství přidaného kakaa opět přizpůsobte své chuti a svým zvyklostem.

Piškoty použijte k tomu, abyste jimi vyskládali dno dortové formy. Snažte se, aby piškoty zaplnily celou plochu a mezery mezi nimi byly co nejmenší. Na piškotové dno pak rozetřete směs, do které jste přidávali kakao. Vrstva by měla být rozetřená rovnoměrně. Na kakaovou vrstvu pak dejte druhou půlku krupičné směsi – tentokrát tu, která zůstala jen oslazená. I ta by měla být rozetřená co nejrovnoměrnější.

Navrstvený dort dejte vychladit do lednice a mezitím si nachystejte broskve. Je potřeba je úplně rozmixovat. Měla by vám vzniknout hladká broskvová kaše. Připravte si i vrstvu želatiny. Pokud jste použili broskvový kompot, je výborné připravit želatinu v proceděném nálevu. Nachystanou (a úplně rozpuštěnou) želatinu smíchejte s broskvovou rozmixovanou kaší. Pečlivě směs promíchejte. Výsledná směs by měl být hladká a bez hrudek.

Na vychlazený dort přidejte broskvovou směs se želatinou a vršek dortu dekorujte čerstvými plátky kiwi. Vraťte dort do lednice a nechte želatinu zatuhnout. Můžete podávat. Dobrou chuť.

Sdílejte článek