David Hampl
22 dubna, 2019

Každá hospodyňka má svůj vlastní originální recept na velikonoční dort, který se předává z generace na generaci. Pečení voňavé velikonoční pochoutky je umění. Musíte dodržovat jasný postup. A pokud jste každý rok zvyklí na přípravu třeba beránka nebo mazance se stejným osvědčeným receptem, podívejte se, jaký byste mohli vyzkoušet experiment, který potěší vaši rodinu.

Úchvatný velikonoční dortík okouzlí všechny

Tento úžasný dortík bude skutečným hitem velikonočních oslav! Vyzkoušejte směs jemného dortu a croissantu z listového těsta, připraveného ve velikonočním stylu. Překvapuje nejen neobyčejnou chutí, ale i způsobem přípravy a pečení. Budete potřebovat:

  • 350 g pšeničné mouky
  • 110 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce

Dále si připravte 40 g másla, 100 g mandlových lístků, 80 g cukru 0,5 lžičky soli, 1 lžičku muškátového oříšku, 7 g kvasinek, 200 g sušených rozinek (rozinky nebo jiné sušené ovoce), 8 g vanilkového cukru.

Jak budete postupovat?

Smíchejte droždí s 1 lžičkou cukru a nalijte teplé mléko. Směs umístěte na teplé místo, počkejte, až kvásek vzejde. Dále v pánvi rozpustíme máslo. V hluboké misce rozmíchejte žloutky s vanilkovým cukrem. Šlehejte, dokud nevznikne pěna. Mouku prosévejte do hluboké mísy a ve středu vytvořte důlek. Do vyhloubeného důlku nalijte kvásek, přidejte rozšlehanou směs vajec, část rozpuštěného másla a soli. Všechny ingredience důkladně promíchejte, přidejte zbývající máslo a těsto promíchejte. Míchejte, dokud těsto nepřestane ulpívat na prstech.

Jak vytvořit velikonoční bochánky?

Těsto přesuňte do hluboké mísy, potřete máslem a dejte kynout na teplé místo po dobu 1,5–2 hodiny, aby se těsto nakynulo. Když těsto nakyne, rozdělte ho na tři stejné části, udělejte z těsta koule a zabalte je potravinářské folie na dobu dalších 10 minut. Posypte si pracovní povrch moukou, a vyválejte těsto do tvaru obdélníku. Těsto by mělo být průsvitné, ale nepřehánějte to, aby se neroztrhlo. Těsto potřete změkčeným máslem. Posypte muškátovým oříškem, brusinkami a mandlemi rovnoměrně po povrchu. Můžete použít jakékoli jiné sušené ovoce a kandované ovoce podle chuti. Těsto jemně svinete do role. Udělejte to samé se zbývajícími částmi těsta. Pomocí ostrého nože rozřízněte válec podélně, ale ne až do konce. Přetočte polovinu role do spirály, udělejte to samé s druhou polovinou, ale položte ji na první. Udělej to s každou rolí.

Pečte nejdříve na 200 stupňů

Koláče umístěte na pekáč a nechte 20 minut na teplém místě. Když se těsto lehce zvedne, troubu předehřejte na 200 ° C a na 10 minut dejte upéci. Pak snižte teplotu na 180 ° C, zakryjte alobalem a pečte dalších 10 minut. Poté vyjměte alobal a pečte dortíky dalších 15 minut. Velikonoční zákusek je připraven. Hotová pochoutka se posype práškovým cukrem.

Netradiční velikonoční koláč

Vyzkoušejte další velikonoční dortík, který ozvláštní vaší tabuli. Pro přípravu této dobroty budete potřebovat 100 g třešní, 225 g másla, 225 g cukru, 4 vajíčka, 225 g mouky, 225 g rozinek, 100 g rybízu, 2 citrony na strouhanou kůru. Na úpravu zákusku si připravte:

  • Marmeládu
  • Marcipán

Předehřejte troubu na 150 stupňů. Třešně nakrájejte na čtvrtky, vložte do sítka a opláchněte pod tekoucí vodou. Dobře vylijte a poté důkladně osušte na kuchyňském papíru. Položte třešně do mísy s máslem, cukrem, vejci, moukou, sultánky, rybízem, kandovaným ovocem, citrónovou kůrou a smíšeným kořením a dobře promíchejte, dokud nebude důkladně promícháno. Nalijte polovinu směsi do připravené formy. Vezměte jednu třetinu marcipánu a vyválejte do kruhu o velikosti formy a pak umístěte na horní část směsi. Lžící vyrovnejte povrch. Pečeme v předehřáté troubě po dobu přibližně 2½ hodiny. Na vychladlý dort nalejte marmeládu a zbytek marcipánu.

Sdílejte článek