Stačí smíchat jen 3 přísady a máte Křehké tvarohové koláčky ke kávičce.

Přemýšlíte, na jakou dobrotu ke kávě byste pozvali domů kamarádku nebo sousedku? Potřebujete pohostit tchyni nebo udělat radost manželovi, který má rád sladké? V tom případě vám následujícím receptem nejspíš uděláme radost. Povíme vám, jak upéct báječně chutné tvarohové koláčky, které jsou navíc velmi trvanlivé a vydrží skvělé třeba i celý týden. Můžete si je tak napéct do zásoby a mít je vždy připravené pro nečekané příležitosti.

Na koláčky budeme potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 200 g měkkého tvarohu (my máme rádi plnotučný, ale použijte jakýkoliv)
  • krystalový cukr na posypání

Hladkou mouku, máslo a měkký tvaroh dáme do hluboké mísy a elektrickým hnětačem či ručně důkladně propracujeme na jednolité pevné těsto.

Čtěte také: Pokaždé, když přijdete na kontrolu k zubaři, Vás upozorní na zubní povlak? Pak právě pro Vás je těchto 5 triků, jak se ho jednodušše zbavit!

Trochou hladké mouky posypeme pracovní plochu a rozetřeme tak, abychom na ni mohli položit těsto. Pomocí válečku ho rozválíme na tenkou placku o síle zhruba 4 milimetry. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme z těsta kolečka zhruba o průměru 7 centimetrů, každé obalíme v cukru a přeložíme ho na polovinu a pak znovu na polovinu. Vytvoříme tak šáteček, který ještě jednou obalíme v cukru.

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj vyrovnáme připravené tvarohové šátečky. Dáme do trouby péct zhruba na 20 minut.

A máme hotovo!

Variace s náplní

Tvarohové šátečky jsou báječné pro svou variabilitu. Jednoduché přeložené sušenky totiž nejsou jediný způsob využití tohoto receptu. Velmi jednoduše takto připravíme také plněné tvarohové šátečky s nejrůznějšími druhy náplní podle vaší fantazie i chuti.

Použít můžete třeba švestková povidla, třešňovou nebo jinou marmeládu, případně je můžete naplnit nutellou či čokoládovým krémem. Naplněné je uzavřete do tvaru mušličky a důkladně kraje zamačkejte, aby se při pečení neotevřely. Ještě horké je pak můžete na závěr obalit v moučkovém cukru, aby byly sladší a ozdobnější.