David Hampl
21 června, 2019

Bramborové tyčinky se sýrem mohou znít jako obyčejné jídlo, ale chutnají tak dobře, že s nimi i tak naděláte spoustu parády. To, že jejich příprava nezabere celé odpoledne, je jenom plus! Škoda, že není víc tak rychle vytvořených pochoutek!

Zpestření prostřeného stolu

Nezáleží na tom, jestli za sebou máte v kuchyni roky a ruky zkušeností, nebo jestli s vařením teprve začínáte. Tyhle bramborové tyčinky se sýrem zvládne podle našeho receptu každý. Navíc vám to nezabere delší dobu, než je půlhodina vašeho času.

Brambory jsou nenáročnou ingrediencí, takže je máte doma v podstatě pořád – takže vždy, když dostanete na tyčinky chuť, si je můžete udělat. Jsou i ideálním řešením pro nečekané návštěvy. Kterým chcete rychle něco připravit.

Můžete je podávat:

  • Samotné (teplé i studené)
  • K polévce (místo klasického pečiva)
  • Jako pochutinu k pivu

Brambory, sýr a co dalšího?

Na přípravu tohohle jednoduchého receptu na tyčinky budete potřebovat 5 větších brambor, 100 g slaniny (pokud jste její fanoušci, klidně můžete přidat o trochu víc), 200 g tvrdého sýra (raději zvolte nějaký kvalitnější typ) a 1 polévkovou lžíci zakysané smetany. Dále budete potřebovat olej, petržel, sůl a pepř. Množství koření přizpůsobte tomu, jak jste zvyklí kořenit.  Při samotné pečení využijete mouku, strouhanku a 2 vejce.

Pokud chcete, aby byly tyčinky opravdu dokonalé a kompletní, můžete si k nim připravit i velmi jednoduchý (ale o to chutnější) česnekový dip. Budete na něj potřebovat pouze 200 g zakysané smetany a 2 stroužky česneku. Pokud máte česnek hodně rádi, můžete samozřejmě použít stroužků víc.

Jak se pečou bramborové tyčinky se sýrem

Nejdřív ze všeho je třeba si připravit brambory. Pečlivě je oloupejte a zbavte případných vad na kráse. Čisté brambory uvařte v osolené vodě tak, aby byly hodně měkké a dobře se vám s nimi dále pracovalo – uvařené brambory totiž budete muset rozmačkat do na jednotnou hmotu. Nedoporučuje se použít mixér – kaše by mohla být příliš tekutá a ztížilo by vám to další kroky.

Zatímco se vám vaří brambory, můžete si nachystat ostatní ingredience. Slaninu nakrájejte na malé kousky a petržel nasekejte nadrobno.

Nakrájenou slaninu a nasekanou petržel smíchejte se zakysanou smetanou a dobře promíchejte. Smetanovou směs přidejte do rozmačkaných brambor a důkladně promíchejte, aby se všechny složky spojily. Směs okořeňte podle své chuti, a ještě jednou promíchejte.

Tvrdý sýr nakájejte tak, aby tvarem připomínaly hranolky. Měly by být ale výrazně tlustší – ideálně 5-6 cm. Z bramborového těsta si vytvořte malá kolečka, na které vždy položíte jednu sýrovou hranolku. Tu do těsta zcela zabalte.

Hotovou rolku obalte v hladké mouce a obalte ve vajíčku a ve strouhance. Obalené rolky osmažte na pánvi dozlatova.

Hlavní část už máte hotovou a už vám stačí jenom připravit česnekový dip. V jedné míse smíchejte zakysanou smetanu s nasekaným česnekem a zbytkem petrželky. Dokořeňte podle svojí chuti a promíchejte.

Přejeme dobrou chuť.

Sdílejte článek