David Hampl
4 září, 2019

Máte chuť na maso? Ale nechce seš vám ušpinit mnoho nádobí, ani se vám nechce pouštět se do složitých receptů které zaberou několik hodin? Dobrá zpráva. Tento recept vám ukáže to, že chutné jídlo můžete snadno připravit i na jednom jediném pekáči. Nebude chybět maso, příloha v podobě brambor a i několik dalších ingrediencí které jídlu dodají dokonalou chuť. Jak na to?

Co budete potřebovat?

Již víte že příprava tohoto receptu nebude nijak složitá. Podívejme se také na to, co na něho budeme potřebovat. Bez správných ingrediencí dokonalého výsledku nikdy nedosáhnete. To je jasné. Na tento recept je potřeba:

  • 500 gramů oblíbeného vepřového masa
  • 500 gramů brambor
  • 300 gramů sýru Eidam
  • 1 velká cibule
  • 2 stružky česneku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • Sůl, pepř, koření a bylinky dle chuti

Začínáme bramborami

Jako první se na plech dostávají brambory. Ty je třeba nejprve oloupat a poté nakrájet na plátky. Ideální tloušťka je kolem 1 centimetru, což ale není nezbytnou podmínkou. Brambory pokládejte na plech jednu vedle druhé. Čím méně mezer mezi nimi bude, tím lépe. Když jsou brambory na svém místě, posolte je a můžete přidat i pepř, koření nebo bylinky.

Následuje vrstva cibule

Jakmile jsou brambory na svém místě, připravte si cibuli. Tu také oloupejte a začnete ji krájet na kolečka. Zde platí že čím jsou slabší, tím lépe. Nakrájenou cibuli promačkejte rukou, aby jednotlivá kolečka povolila. Poté jimi rovnoměrně pokryjte vrstvu brambor.

Nyní vrstva masa

Někdo použije kotletu, někdo krkovici, jiný kýtu. Důležité je maso nakrájet na plátky zhruba o tlouště jeden centimetr. Následně je pouze rukou lehce naklepejte. Z obou stran osolte, opepřete a případně dochuťte dalším kořením. Takto připravené maso pokládejte na hotovou cibulovou vrstvu.

Připravte a naneste směs zakysané smetany

Budete potřebovat zakysanou smetanu, do které přidáte prolisované česnek a lžíci majonézy. Vše důkladně promícháte a poté opatrně nanesete na vrstvu masa. Snažte se smetanu důkladně rozetřít po celé vrstvě masa, do všech koutů pekáče.

Posypte strouhaným sýrem

Je tady poslední fáze, kterou je posypání strouhaným sýrem. Ten je vhodné strouhat na hrubém struhadle. Doporučená je klasika v podobě Eidamu třicítky. Pokud zvolíte jiný, jako je třeba Gouda nebo podobný, není to problém. Tím máte své lahodní jídlo nachystáno a už ho stačí pouze tepelně upravit.

Do trouby a máte hotovo

Troubu si rozehřejte na teplotu 200 stupňů která je pro pečení této pochoutky ideální. pekáč vložte do středu trouby nezakrytý a nechte vše péct po dobu zhruba 30 – 40 minut. Po této době vyndejte a můžete servírovat. Brambory budou měkké, maso bude šťavnaté a ostatní ingredience zajistí naprosto unikátní chuť. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami.

Sdílejte článek