Stačilo jedno ochutnání a věděla jsem, že musím tyto famózní Zelné kapsy připravit své rodině, která si je jednoznačně zamiluje!

Dnes jsme si pro Vás přichystali tento famózní prastarý recept na plněné zelné kapsy, které Vás oslní již při prvním ochutnání. Jedná se o slovenský pokrm, který, jak sami brzy zjistíte, je cennější než ledajaké hmotné statky. Vždyť se neříká nadarmo, že láska prochází žaludkem!

Tento recept se dedí již dlouhá léta z generace na generaci a my Vám ho dnes předáme přesně v takové formě, v jaké ho připravovaly již naše prababičky!

Co budete potřebovat?

  • 2 větší hlávky zelí
  • 2 kg mletého vepřového masa (doporučujeme vepřovou plec)
  • 2 kg rýže (předvařené)
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Červenou papriku
  • Kysané zelí

Jak na to?

  1. Nejprve si připravte masovou směs. K tomu budete potřebovat ochutit maso solí, pepřem a červenou paprikou. Následně přidejte předvařenou rýži, vejce a nezapomeňte důkladně celou směs promíchat.
  2. Jakmile je směs hotová, připravte si zelné listy a pusťte se do jejich plnění.
  3. Nejpve celou hlávku zelí ponořte do vroucí vody na pár minut. Zelné listy Vám pak půjdou od zbytku jednodušeji oddělit.
  4. Doporučujeme následně zelné listy vrátit do vroucí vody a povařit další 2 minuty. Listy Vám tak krásně změknou, díky čemuž se Vám bude s nimi lépe pracovat.
  5. Konečně přichází řada na plnění listů připraveno masovo-rýžovou směsí. Do každého listu by se Vám mělo vejít 1,5-2 PL připravené náplně.
  6. Následně si dno hrnce, ve kterém budete pokrm připravovat, navrstvěte zelné listy, na které poté opatrně umístěte zelné listy plněné masovo-rýžovou směsí.
  7. Upozornění! Nezapomeňte okraje listu pořádně zahnout, ať Vám náplň z listů nevyleze ven!
  8. Plněné zelné listy potom zalijte vodou, umístěte na plotnu a vařte cca 10 minut.
  9. Poté hrnec přiklopte pokličkou a nechte dojít v předem vyhřáté troubě. Pamatujte, že není potřeba dělat pokrm v troubě dlouho, pouze tak dlouho, aby se Vám udělalo maso uvnitř směsi.

Doporučení!

Doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou a s dipem ze zakysané smetany.

Čtěte také: Rybáři nevěřili svým očím, když se ptáci u hladiny začali chovat podivně. Pak přišel ŠOK! Vše zachytila kamera

Dobrou chuť přejeme!