Dnes jsme si pro Vás přichystali tento famózní prastarý recept na plněné zelné kapsy, které Vás oslní již při prvním ochutnání. Jedná se o slovenský pokrm, který, jak sami brzy zjistíte, je cennější než ledajaké hmotné statky. Vždyť se neříká nadarmo, že láska prochází žaludkem!
Tento recept se dedí již dlouhá léta z generace na generaci a my Vám ho dnes předáme přesně v takové formě, v jaké ho připravovaly již naše prababičky!
Co budete potřebovat?
- 2 větší hlávky zelí
- 2 kg mletého vepřového masa (doporučujeme vepřovou plec)
- 2 kg rýže (předvařené)
- 2 vejce
- Sůl
- Pepř
- Červenou papriku
- Kysané zelí
Jak na to?
- Nejprve si připravte masovou směs. K tomu budete potřebovat ochutit maso solí, pepřem a červenou paprikou. Následně přidejte předvařenou rýži, vejce a nezapomeňte důkladně celou směs promíchat.
- Jakmile je směs hotová, připravte si zelné listy a pusťte se do jejich plnění.
- Nejpve celou hlávku zelí ponořte do vroucí vody na pár minut. Zelné listy Vám pak půjdou od zbytku jednodušeji oddělit.
- Doporučujeme následně zelné listy vrátit do vroucí vody a povařit další 2 minuty. Listy Vám tak krásně změknou, díky čemuž se Vám bude s nimi lépe pracovat.
- Konečně přichází řada na plnění listů připraveno masovo-rýžovou směsí. Do každého listu by se Vám mělo vejít 1,5-2 PL připravené náplně.
- Následně si dno hrnce, ve kterém budete pokrm připravovat, navrstvěte zelné listy, na které poté opatrně umístěte zelné listy plněné masovo-rýžovou směsí.
- Upozornění! Nezapomeňte okraje listu pořádně zahnout, ať Vám náplň z listů nevyleze ven!
- Plněné zelné listy potom zalijte vodou, umístěte na plotnu a vařte cca 10 minut.
- Poté hrnec přiklopte pokličkou a nechte dojít v předem vyhřáté troubě. Pamatujte, že není potřeba dělat pokrm v troubě dlouho, pouze tak dlouho, aby se Vám udělalo maso uvnitř směsi.
Doporučení!
Doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou a s dipem ze zakysané smetany.
Dobrou chuť přejeme!